Thursday , September 29 2022

Cutremur in Orientul Mijlociu: Trei tari au redus sau intrerupt relatiile diplomatice cu Iranul

iran

Relatiile diplomatice din Orientul Mijlociu sunt zguduite de executarea a 47 de persoane suspectate de terorism, printre care si un important cleric siit, in Arabia Saudita.
Trei tari s-au alaturat Arabiei Saudite si au redus sau incetat complet relatiile diplomatice cu Iranul, care a criticat vehement decapitarea clericului, scrie The Independent.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat Arabia Saudita ca o asteapta “razbunarea divina” si a comparat regatul cu gruparea terorista Statul Islamic. La Teheran, protestatarii au atacat ambasada saudita.
Arabia Saudita a replicat ca reactia iranienilor este “sustinere acordata terorismului” si, duminica seara, a acordat 48 de ore diplomatilor iarnieni pentru a parasi tara.
Iranul a acuzat Arabia Saudita ca se foloseste de incidentul de la ambasada pentru a escalada tensiunile.
Luni in jurul orelor pranzului, trei aliati ai sauditilor, Bahrain, Sudan si Emiratele Arabe Unite, au anuntat ca isi reduc sau intrerup complet relatiile diplomatice cu Teheranul.
Daca Emiratele Arabe Unite reduc legaturile cu Iranul, Bahrainul si Sudanul le-au intrerupt complet.
Guvernele lumii, inclusiv Franta, China si SUA, au solicitat retinere si intoarcerea la diplomatie in Orientul Mijlociu. Moscova s-a oferit sa medieze dialogul intre sauditi si iranieni.

Vezi si

Guvernul prelungește compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Executivul va prelungi, joi, perioada în care prețurile la carburanți …