Saturday , April 27 2024

Curtea Constitutionala a anuntat oficial invalidarea referendumului

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) s-au reunit miercuri, la ora 10,00, pentru a citi în plen hotărârea privind referendumul naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, informează Agerpres. Şedinţa CCR s-a încheiat cu redactarea si citirea hotărârii privind referendumul.
Documentul, însoţit de opiniile separate ale judecătorilor care au votat altfel decât majoritatea, urmează a fi trimis Parlamentului.
Curtea Constituţională a României a constatat marţi că la referendumul din 29 iulie nu au participat cel puţin jumătate plus unu din persoanele înscrise în listele electorale permanente pentru ca acesta să fie valabil în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 2 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Totodată, CCR a constatat că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată. “Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.i) din Constituţia României şi al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotărât: (…) confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), din care 7.403.836 (87,52%) au răspuns ‘DA’ la întrebarea ‘Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?’ iar 943.375 (11,15 %) au răspuns ‘NU'”, a precizat CCR printr-un comunicat.
Judecătorul CCR Ion Predescu a declarat miercuri că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuia validat de Curtea Constituţională şi a afirmat că a votat în acest fel în cadrul şedinţei de marţi. Predescu a mai spus că va formula o opinie separată. ‘Pentru mine, în raport de populaţia ţării, aplicând cifra care rezultă de 18,3% a minorilor, aproape 4 milioane, rămân 17. Scăzând pe cei care au domiciliul şi reşedinţa legală în străinătate, rămân încă 14-15 milioane, cifre exacte, matematice, care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat. Asta e diferenţa. Dânşii nu au pus temei pe datele prezentate de Guvern. Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise. Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane. Or, la noi, nu erau 17 milioane, ci cu mult mai puţini cetăţeni cu drept de vot’, a explicat Predescu.
Judecătorul a mai spus că nu îi este teamă pentru votul pe care l-a dat în şedinţa CCR. ‘Am peste 14 ani de senator, am condus Comisia Juridică a Senatului, de ce să îmi fie teamă? Ce vorbe sunt astea?’, a menţionat Predescu.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri dimineaţă, că CCR a primit rezultatul referendumului de la Biroul Electoral Central, acesta nefiind stabilit de Curte şi a subliniat că judecătorii Curţii doar au decis că referendumul din 29 iulie s-a desfăşurat corect. ”Decizia Curţii este cea cunoscută. (…) Vom arăta în amănunt ce am luat în calcul, ce nu am luat. (…) Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, noi am primit rezultatul de la BEC. (…) Noi am stabilit doar că referendumul s-a desfăşurat corect. Puteam noi sa numărăm voturile? (…) Iar cvorumul de validare este în lege din 2000, nu l-a stabilit Curtea Constituţională. În 14 state europene există cvorum”, a precizat Zegrean.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …