Saturday , June 22 2024

 CNAS: Noul contract-cadru va include pachete de servicii pentru persoanele neasigurate

Contractul-cadru care va intra în vigoare după 1 iulie și în care se va menține aceeași valoare a punctului serviciilor medicale prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecțiuni grave (cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide), a anunțat președintele Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea (foto).

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigații în caz de suspiciune de afecțiuni oncologice, hepatite B și C și virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Națională de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reușim să stabilizăm situația în sistemul medical. (…) Atât în asistența medicală primară, cât și în ambulatoriul de specialitate se vor menține valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate și sustenabilitatea activității lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să își poată desfășura activitatea. (…) Ne-am dori o finanțare mult mai bună, dar în condițiile actuale credem că este un deziderat atins.(…) Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfășura activități de prevenție, începând cu adolescenții”, a afirmat Valeria Herdea, miercuri, într-o conferință de presă.

Președintele CNAS și-a exprimat speranța ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Ea a precizat că mulți adolescenți se confruntă cu adicția, una dintre patologiile noi. „Educația pentru sănătate rămâne un deziderat esențial pentru fiecare dintre noi (…) Avem nevoie să educăm noile generații astfel încât să știe să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale și să se adreseze medicului de familie, cel puțin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naștere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”, a adăugat Herdea.

secretarasite

Președintele CNAS a pledat pentru schimbarea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase prin „alimentație corectă și mișcare” pentru a preveni îmbolnăvirile.

„Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localități fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localități. Mai sunt alte 1.043 de localități cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie și un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populației medicale impune măsuri de retenție a personalului medical, de îmbunătățire a condițiilor pe care noi le oferim acestui personal”, a mai spus Herdea.

Ea a punctat că peste două milioane de persoane beneficiază de programele naționale curative, CNAS având 17 de programe naționale.

„Există 5,5 milioane de pensionari și copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă și, în primul rând pe prevenție pentru fiecare segment de vârstă”, a menționat Herdea.

Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asigurați și 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.

Herdea a mai punctat că 28 de noi molecule sunt folosite, începând din 2024, pentru tratarea pacienților, existând 793 de procese intentate de pacienți CNAS pentru accesul la tratamente noi.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS din 16 mai, pentru asistența medicală primară valoarea punctului per capita este 12 lei, iar per serviciu medical 8 lei. Pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru punctul pe serviciu medical se vor oferi 4,5 lei. CNAS susține că se menține plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistența medicală stomatologică. Valorile aferente punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și din asistența medicală ambulatorie de specialitate vor fi menținute și după 30 iunie, au convenit reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Colegiului Medicilor din România.

Vezi si

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer …