Saturday , April 27 2024

Ciucă: Aderarea României la OCDE, un obiectiv asumat la nivel național

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un obiectiv asumat la nivel național, pe care Guvernul îl tratează cu maximă responsabilitate, spune Nicolae Ciucă la evenimentul de lansare a proiectului de constituire a Consiliului Național pentru Productivitate.

„Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un obiectiv asumat la nivel național, pe care Guvernul îl tratează cu maximă responsabilitate. Procesul de aderare implică reforme pe care parteneri noștri, dar mai ales societatea noastră le așteaptă. De la primirea invitației de aderare și apoi depunerea Foii de parcurs, progresele noastre arată că mergem în direcția corectă. Aș dori să menționez, în acest sens, repere precum aderarea la Convenția Anti-Mită sau recenta înființare a Comisiei Parlamentare pentru sprijinirea aderării la OCDE. Iar astăzi (miercuri – n.r.), iată, ne întâlnim pentru a lansa un proiect de asistență al OCDE având mare importanță pentru România: Instituirea Comitetului Național de Productivitate”, afirmp Nicolae Ciucă.

Chiar dacă recomandarea Comisia pentru instituirea unor astfel de structuri se adresează statelor membre din zona euro, adaugă premierul, România a decis să se alăture acestor state „având în vedere avantajele inițiativei, de la analizele asupra productivității și competitivității la schimbul de bune practici care privesc metodologiile de lucru sau consultarea cu părțile interesate”.

„Această structură, care va fi independentă va efectua analize economice și statistice, iar rezultatele le va comunica în spațiul public prin intermediul unor rapoarte anuale. Avem nevoie de astfel de analize care să fundamenteze politici publice pentru creștere economică sustenabilă și convergență. Pe de altă parte, rapoartele anuale vor putea fi utilizate de Comisie în procesul anual de monitorizare a politicilor realizat prin Semestrul European și vor perimite abordarea unor teme rezultate din recomandările Consiliului. Evoluțiile demografice, productivitatea muncii, politica salarială, capacitatea economiilor de a asimila noi tehnologii, calitatea concurenței din mediul de afaceri dar și competitivitatea externă reprezintă teme pe care statele membre ale UE le consideră drept factori relevanți în ceea ce privește creșterea economică pe termen mediu”, mai spune Ciucă.

În opinia lui, pentru România analiza investițiilor ca motor al productivității „trebuie efectuată nu doar accentuând pe formarea brută de capital fix sau pe volumul investițiilor străine directe, ci suprapunând și dimensiunea regională, fiind cunoscute diferențele mari între zonele țării noastre din aceste puncte de vedere”.

„De asemenea, este nevoie de evaluarea productivității la nivelul sectoarelor și firmelor, analizând productivitatea totală a factorilor. Pe de altă parte trebuie spus că pentru consiliile de productivitate noi variabile vor trebuie luate în considerare: impactul pandemiei asupra lanțurilor de aprovizionare și a lanțurilor valorice; inflația ridicată din anii 2022 și 2023; impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale; impactul noului mix energetic la nivel european asupra competitivității economiilor blocului comunitar dar și tensionarea relațiilor dintre China și țările Vestice. România nu pornește de la zero în acest demers al analizei pe baze regulate a productivității și competitivității. Recent a fost încheiat procesul de reevaluare a Strategiei Naționale pentru Competitivitate, al cărei conținut se bazează pe o sinteză a documentelor și a politicilor publice din domeniul economic, cercetare-dezvoltare-inovare alături de extinderea sferei de aplicație a Atlasului Economic al României către zona utilizatorilor din afara Ministerului Economiei, acolo unde acest proiect a fost implementat”, încheie Ciucă. (Mediafax)

Vezi si

Premierul Ciolacu își cere scuze după declarațiile privind Moldova: „A fost o glumă”

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, referitor la afirmaţia pe care a făcut-o, joi la Timişoara, …