Friday , September 22 2023

Cinci militari români au fost răniți în Afganistan

Cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”, care se află în Afganistan, au fost răniți vineri în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Incidentul a avut loc în jurul orei 12:30, ora României.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conștienți și starea lor de sănătate este stabilă.

Militarii răniţi în atac sunt plutonierul Marian Rusu, caporalii clasa a II-a Florin Anton şi Florin-Alexandru Ştefan, caporalul clasa a III-a Petrică Apetroaie şi fruntaşul Nicolae Petcu.

La nivelul batalionului s-a constituit o comisie pentru cercetarea circumstanţelor producerii evenimentului, condusă de şeful de stat major al unităţii.

Conducerea M.Ap.N. este informată în permanență despre situație și urmărește cu atenție evoluția de sănătate a militarilor.

Patru militari români au fost răniţi în Afganistan și luna trecută, în 13 aprilie, după ce insurgenţii au detonat un dispozitiv exploziv improvizat. Soldaţii, aflaţi în misiune în provincia Kandahar, au fost atacaţi apoi cu armament de infanterie. Doi dintre ei au fost transferați ulterior la un spital din Germania.

În 6 mai, alți doi militari români au fost răniți în Afganistan, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat.

România a pierdut 29 de militari în teatrele de operaţii în care este angajată în afara țării. Aproape 200 de soldați români au fost răniți în aceste misiuni. Puteți consulta aici galeria dedicată de Ministerul Apărării militarilor eroi.

România participă cu misiuni în Afganistan, alături de aliatul american, încă din anul 2002. La începutul acestui an, România avea peste 700 de militari alocați misiunii Resolute Support din Afganistan.

digi24.ro

Vezi si

Flagrant. Un farmacist dintr-un lanț cunoscut vindea mii de pastile cu Fentanil și Oxicodonă și fiole cu morfină pe piața neagră

Procurorii DIICOT au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București, într-o …