Sunday , December 4 2022

CCR va analiza miercuri trei cereri de anulare a prezidentialelor

CCR

Trei persoane au depus la Curtea Constitutionala sesizari prin care cer anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale, acestea urmand sa fie analizate de judecatorii CCR in sedinta de miercuri.
Cei trei cetateni care au depus aceste sesizari sunt Diana Fanea, Dragos Nicolae Saramet si Irina Dragan, au precizat surse oficiale, pentru Mediafax.
Acestia au reclamat proasta organizare a alegerilor, neregulile, dar si scandalurile care au insotit alegerile prezidentiale de duminica, potrivit surselor citate.
Validarea rezultatelor primului tur
In plus, contestatiile trebuie solutionate pana vineri cand, judecatorii Curtii Constitutionale se intrunesc intr-o sedinta privind validarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidentiale.
Ziua de vineri, 7 noiembrie, este termenul limita pentru anuntarea si validarea de catre CCR a rezultatelor primului tur.
Rezultatele scrutinului sunt centralizate de Biroul Electoral Central. Dupa votare si centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central inainteaza la Curtea Constitutionala procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin.
Care este procedura
Curtea Constitutionala valideaza rezultatul fiecarui tur de scrutin, asigura publicarea rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin si valideaza rezultatul alegerilor pentru presedintele ales. Actul de validare se intocmeste in trei exemplare – unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales.
Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. Daca niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur.
In cel de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur de scrutin, in data de 16 noiembrie.
Potrivit legii, Curtea Constitutionala poate anula alegerile daca votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. In aceasta situatie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.
Cererea motivata de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice sau electorale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …