Monday , April 29 2024

Cazul Vişinescu, în presa internaţională

visinescu

Primul termen in procesul torţionarului Alexandru Vişinescu a dus cazul calaului comunist in atenţia presei internaţionale. Jurnalişti din Europa, dar şi de peste Ocean au scris despre regimul de teroare instaurat de acesta în anii în care a condus închisoarea de la Râmnicul Sărat. Ei au subliniat şi importanţa unui astfel de proces, la 25 de ani de la căderea regimului totalitar.
Jurnaliştii străini fac o paralelă cu procesele naziştilor de la Nuremberg. Jurnaliştii de la France Presse au publicat un interviu cu Alexandru Vişinescu. Fostul torţionar, în vârstă de 88 de ani, spune că nu a făcut decât să execute ordinele primite.
„Dacă chiar am făcut ceva rău, de ce m-au ţinut acolo 8 ani? Tot timpul mi-au dat note foarte bune pe timpul cât am fost acolo. De ce nu vorbesc la direcţia generală?”, a spus Alexandru Vişinescu, fostul şef al închisorii Râmnicu Sărat.
Ziarul britanic The Telegraph spune că procesul lui Alexandru Vişinescu poate fi considerat un Nurenberg al României, referire la procesele de condamnare a liderilor nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial. Ziariştii britanici relatează că fostul director al închisorii Râmnicu Sărat este acuzat de crime împotriva umanităţii.
Jurnaliştii de la Deutsche Welle afirmă că procesul Vişinescu este prima tentativă a României de a aduce în faţa justiţiei o figură cheie a sistemului comunist. Agenţia germană de presă reaminteşte cititorilor că regimul comunist a închis peste 500 de mii de români consideraţi disidenţi, printre care aproape toată elita intelectuală şi politică interbelică.
Canadienii de la National Post relatează că în timpul în care Alexandru Vişinescu a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat, deţinuţii erau abuzaţi fizic şi psihic, nu primeau mâncare sau ajutor medical. Jurnaliştii spun că cel puţin 14 oameni au murit în acea închisoare.
Subiectul a ajuns şi în presa de peste Ocean. Ziariştii americani de la Global Post spun că procesul este unul extrem de important pentru Europa de Est, unde mulţi dintre cei responsabili de crime în timpul regimului comunist au scăpat nepedepsiţi. Jurnaliştii amintesc că dictatorul bulgar Todor Jivkov a fost achitat de către tribunal, iar omologul său polonez Wojciech Jaruzelski şi-a petrecut perioda de după 1989 departe de ochii presei.
digi24.ro

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …