Tuesday , June 18 2024

Câți români au plecat din țară? Oficial 5,7 milioane, în realitate cel puțin 8 milioane

Numărul oficial al românilor aflați în afara granițelor țării este aproape 5,7 milioane. Însă, în realitate, sunt cel puțin 8 milioane de cetățeni care au părăsit România, recunoaște Florin Cârciu, secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni.

“Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă sunt cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară oficial statul francez astăzi, și anume, 106.000 de români. Avem câteva ţări în Europa unde sunt un milion sau mai mult de un milion de români. Și avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, a menţionat Cârciu, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.

“Cu siguranţă, vom găsi soluţii pentru a aduce acasă o parte din cei 8 milioane pe care îi avem în afara graniţelor. E vorba de măsuri prin care să îi convingem să se întoarcă să lucreze în România. Vom găsi soluţii prin echivalarea salariilor sau apropiere de salariile din afara graniţelor, acolo unde se regăsesc astăzi”, a mai spus secretarul de stat.

Cârciu a subliniat că au loc “discuţii deschise pe toate zonele”, indicând în acest sens sectoarele agricol și al construcţiilor.

Secretarul de stat, care are afaceri în Franța, a mai arătat că patronatele din țările unde se află românii nu au niciun interes ca aceștia să revină în țară.

“Patronatele sunt cele care nu vor care românii să se repatrieze, pentru că au nevoie de ei acolo. Eu lucrez în Franţa, am o experienţă în acest domeniu. Și noi acolo avem nevoie de forţă de muncă, este lipsă de forţă de muncă. Datoria noastră este să găsim soluţii. Sunt convins că, împreună cu Guvernul României, vor reuși să îi convingem pe românii din afara graniţelor că şi în România se poate trăi decent şi se poate câştiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar pe aproape”, a estimat el.

 

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Copii puși la muncă și obligați să ia parte la acțiuni religioase de angajații unei fundații din Botoșani

Polițiștii au descins, luni, la o fundație din Botoșani. Mai mulți copii erau exploatați prin …

2 comments

  1. “şi în România se poate trăi decent şi se poate câştiga, dacă nu ca în statele europene avansate, măcar pe aproape”

    Sunt plecat de 26 de ani, inainte ca Romania sa fie in EU, si chair m-am uitat la Romania pentru pensionare. Concluzia mea No f@cking way.

  2. Ion Iliescu a dat liber la furat. De atunci s-a furat peste tot in tara si oamenii au ramas cu varianta plecarii pleca in masa

error: