Saturday , February 4 2023

Candidatura pe ultima suta de metri la sefia DNA. Cei patru care vor sa ocupe postul lui Kovesi

Daca ultima zi in care puteau fi depuse candidaturi pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inceput cu surprize pentru ca nu era nici macar un doritor, spre finalul zilei finale de inscrieri aveam deja 4 candidati. Chiar inainte de inchiderea perioadei de inscriere si-a depus candidatura Elena Grecu (foto), procuror DNA, structura centrala.
elena grecu

Mai mult sau mai putini cunoscuti, in functie de rasunetul dosarelor pe care le-au instrumentat, cei patru dispusi sa-i urmeze Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA sunt:
Marius Iacob – procurorul sef adjunct al DNA;
Florentina Mirica – procuror-sef serviciu la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul DNA;
Cristian Lazar de la Parchetul General;
Elena Grecu, procuror DNA.
Ziare.com a facut cate o scurta prezentare a activitatii profesionale a celor patru:
Florentina Mirica
Florentina Mirica a fost prima dintre cei care si-au depus candidatura la Ministerul Justitiei, luni dimineata la ora 10:00. Ea conduce de mai multi ani Serviciul de combatere a coruptiei in justitie, din cadrul DNA.
In prezent, ea este delegata pe aceasta functie pana in noiembrie 2018. Este vorba despre serviciul care practic va ramane fara obiect dupa intrarea in vigoare a noii Legi 304/2004 privind organizarea judiciara. Motivul: infractiunile savarsite de magistrati vor fi luate de la DNA si mutate la Parchetul General, unde va fi infiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).
Printre rechizitoriile de rasunet facute de Mirica se numara cel in cazul fraudei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), dosarul Limuzina – Gabriel Oprea sau procesele deschise mai multor magistrati acuzati de coruptie.
Marius Iacob
Procurorul DNA Marius Iacob a fost adjunctul fostei sefe Laura Codruta Kovesi. El a fost de altfel si printre zecile de procurori care au fost prezenti la ultima conferinta a lui Kovesi la DNA, dupa ce Iohannis a anuntat ca o demite din functie.
Iacob si-a inceput cariera ca procuror criminalist si e cunoscut pentru instrumentarea dosarului Elodia. El a condus Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General, timp de sapte ani, pana in 2013, cand a fost numit adjunctul lui Kovesi la DNA.
Inainte de a fi procuror criminalist, acesta a fost directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
 
Iacob a fost insa vizat de o actiune disciplinara declansata de Inspectia Judiciara, alaturi de Laura Codruta Kovesi.
Cristian Lazar
Al treilea candidat la sefia DNA vine din Parchetul General. Cristian Lazar in prezent ocupa functia de procuror sef adjunct al Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General.
El este magistratul care a respins contestatia la rezolutia de neincepere a urmaririi penale in cazul de plagiat al lui Victor Ponta.
El a fost propus in functia de la Parchetul General de Robert Cazanciuc, pe cand acesta din urma era ministru al Justitiei. Lazar a mai anchetat si dosarul “Inchisoarilor CIA pe teritoriul Romaniei”.
Elena Grecu
Procurorul Elena Grecu este cel de-al patrulea candidat intrat in cursa pentru ocuparea postului de sef al DNA. Aceasta s-a prezentat luni la Ministerul Justitiei spre finalul termenului de depunere a candidaturilor.
Elena Grecu este procuror din cadrul DNA si inainte a fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta din 2009 pana in 2016.
Elena Grecu lucreaza din 2015 ca sefa a Biroului Juridic al DNA, structura centrala.

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …