Thursday , August 18 2022

CADEREA ZIDULUI BERLINULUI: 25 de ani de la ziua care a schimbat lumea

zidul berlinului

Berlinul continua festivităţile de sărbătorire a 25 de ani de la demolarea Zidului BERLINULUI, pe 9 noiembrie 1989, culminând duminică printr-o mare “sărbătoare populară” care va marca evenimentul istoric ce anunţa Reunificarea Germaniei 11 luni mai târziu. Google dedică un Doodle special evenimentului legat de ceremoniile la 25 de ani de la CADEREA ZIDULUI BERLINULUI.
25 de ani de la CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI sunt aniversaţi de Google printr-un Doodle în absolut toate ţările din lume. Doodle-ul reprezintă de fapt un filmuleţ emoţionant despre CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI, cu imagini de arhivă din 9 noiembrie 1989, dar şi cu imagini din marile oraşe ale lumii în care au ajuns bucăţi din ZIDUL BERLINULUI. Primarul social-democrat al oraşului Klaus Wowereit a inaugurat vineri seara instalarea a aproape 6.900 de baloane luminoase care, pe o distanţă de aproximativ 15 kilometri, “simbolizează (…) urma Zidului”care a tăiat Berlinul în două, a spus el, după care a aprins o secţiune pe unul dintre podurile peste Spree.
Atunci când vor fi eliberate duminică seara către cer, pe fundalul Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene (UE), aceste baloane vor oferi “ocazia demolării Zidului a doua oară”, a spus Wowereit, aducând un omagiu “persoanelor ucise doar pentru că voiau să treacă acest Zid”.
“Această a 25-a aniversare este de asemenea o zi de comemorare a victimelor regimului din (fosta Republică Democratică Germană) RDG”, a adăugat el.
În paralel, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, se află în vizită la Berlin, unde este creditat cu un rol major în Reunificarea Germaniei. “Ar trebui să medităm la lecţiile trecutului”, a declarat el într-o vizită la Checkpoint Charlie, unul dintre punctele de control emblematice, între sectoarele american şi sovietic.
 
 

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …