Saturday , November 26 2022

Britanicii au desoperit cinci mituri excesive despre ţigani

tigani

Tiganii fac toţi nunţi copioase şi locuiesc în rulote sau provin din Europa de Est şi se gândesc constant să emigreze în Marea Britanie pentru a trăi din beneficiile sociale. Sunt toate acestea adevărate sau false?

 Alex Kann, director general şi editor al ”Community Channel”, risipeşte unele dintre mituri şi stereotipuri în emisiunea ”The Gypsy, Roma and Traveller Season” de povestiri privind comunitatea, difuzată în cursul săptămânii, între orele 21-24, până la 14 iunie, disponibilă şi pe Sky 539, Virgin Media 233, Freeview 87, BT Vision, BBC iPlayer, informează cotidianul britanic The Independent.
Mitul numărul unu: Toţi ţiganii locuiesc în rulote
Deşi este o parte bine cunoscută din componenta culturală a stilului de viaţă al ţiganilor, nomazilor şi romilor /TNR/, nu toţi ţiganii locuiesc în rulote şi majoritatea celor 300.000 de romi şi nomazi din Marea Britanie sunt stabiliţi, mai degrabă decât să se mute din loc în loc. Aşa cum a declarat pentru BBC colaboratorul publicaţiei online ”Travellers’ Times” Jake Bowers, aproximativ jumătate din comunitatea TNR din Marea Britanie trăieşte în locuinţe permanente, în timp ce alţii trăiesc în locuri publice autorizate pentru rulote sau în campinguri private, cu permisiunea de şedere pe termen lung, toate fiind supuse impozitării consiliului municipal şi plăţii utilităţilor. O mică minoritate trăieşte în tabere temporare neautorizate, care nu beneficiază de serviciile consiliului municipal. Stilul de viaţă nomad a evoluat dintr-o varietate de motive, fie că este vorba de tradiţii culturale, muncă sezonieră sau persecuţie locală.
Mitul numărul doi: Toţi ţiganii îşi fac nunţi copioase şi poartă haine provocatoare
Este vorba de un stereotip major despre modul de viaţă al ţiganilor, care este bătător la ochi, frapant şi destinat să atragă atenţia. Dar, la fel cum polonezii nu au o imagine completă despre britanici atunci când văd o petrecere de bărbaţi la Varşovia, tot aşa nu poţi avea o imagine completă despre culturile TNR văzându-le prin prisma unor programe de divertisment. Astfel, emisiunea ”Big Fat Gypsy Wedding” de pe Canalul 4, deşi este valoroasă prin faptul că pune în lumină elemente de stiluri de viaţă predominante ale nomazilor din Marea Britanie, nu prezintă o imagine completă (în special cu privire la comunitatea romilor). De exemplu, moda gypsy cu fuste colorate este ghidată de modestie, iar codurile stricte de curăţenie sunt comune, dezvoltate în secole de viaţă petrecute pe drumuri, atunci când igiena era de cea mai mare importanţă.
Mitul numărul trei: ţiganii, romii şi nomazii nu sunt dornici să muncească, sunt lipsiţi de educaţie şi aspiră să trăiască din asistenţa socială
Dacă dai căutare pe unele website-rui cu cuvântul ‘ţigan’ sau ‘rom’, găseşti poveste după poveste care perpetuează mitul că comunitatea TNR este dominată de infracţionalitate, evaziune fiscală şi şomaj voluntar. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Membrii comunităţilor TNR sunt de fapt slab reprezentaţi statistic în rândul populaţiei penitenciare din Marea Britanie. La fel ca în oricare altă comunitate, găseşti infractori, tot aşa cum găseşti profesori, asistenţi medicali, ofiţeri de poliţie, artişti şi întreprinzători. ”Access All Areas” este un documentar inspirat despre traiectoria mai multor ţigani în învăţământul de la Oxbridge, în timp ce ei îşi păstrează în acelaşi timp identitatea. Alte documentare din sezonul TNR de la ”Community Channel” îi prezintă pe cei mai de succes artişti ţigani şi romi, de la dansatorul de flamenco de renume mondial Mario Maya, la Papusza, influentul poet polonez al secolului XX, şi până la Eugene Hurtz, solistul carismatic al trupei din New York, ”Gogol Bordello”.
Mitul numărul patru: Toţi ţiganii sunt străini
Există o lipsă de înţelegere cu privire la distincţia dintre nomazi (în special irlandezi) şi romi, fiecare cu o etnicitate şi o istorie a migraţiei diferită între ei. Grupurile TNR au fost parte a societăţii şi culturii britanice timp de peste 500 de ani, primele înregistrări autentice ale prezenţei ţiganilor datând din 1505, în Scoţia, şi 1514, în Anglia. Mulţi dintre actualii nomazi irlandezi au venit din Irlanda în secolul al XIX-lea şi după al Doilea Război Mondial pentru a lucra la proiecte de construcţii şi autostrăzi. }ganii velşi sunt cunoscuţi drept Kale şi au fost prezenţi în Marea Britanie încă din secolul al XVI-lea, la fel ca romii scoţieni şi englezi, primele înregistrări referindu-se la ei ca ‘egipteni’. Romii au o origine etnică diferită de nomazi, care a fost recent atribuită lingvistic şi genetic Indiei de Nord, în urmă cu o mie de ani (deşi există încă o dispută pe această temă). Cel mai recent val de imigraţie a romilor a venit din Europa de Est post-comunistă, în anii 1990 şi dupa 2004, când unele ţări din regiune au aderat la Uniunea Europeană.
Mitul numărul cinci: Marea Britanie va fi inundată de imigranţi romi în căutare de bunăstare, care vor veni din România şi Bulgaria anul viitor.
BBC a realizat recent un sondaj în România şi a constatat că doar 1% din respondenţi au declarat că vor căuta de lucru în Marea Britanie în 2013 sau 2014. În timp ce romii din Europa de Est au venit în Marea Britanie din anii 1990, la fel s-a întâmplat şi cu alte grupuri din regiune, dintre care mulţi au format o parte integrantă a societăţii britanice, în contextul în care alţii au decis să se întoarcă în ţara lor. Filmul lui Artur Conka, ”Lunik IX”, prezintă un bloc de locuinţe ale romilor în degradare din Slovacia, fără apă, gaz şi electricitate în care a crescut el. Cu 13 ani în urmă, familia sa s-a mutat la Londra. După mutare, engleza a devenit prima sa limbă, el şi-a luat o diplomă de bacalaureat cu specializarea în fotografie, iar acum îşi construieşte o carieră în fotojurnalism. La fel ca mulţi romi care au venit în Marea Britanie înainte de el, este un câştig pentru societatea britanică.  (Agerpres)
 

Vezi si

Germania: România este de încredere, mai ales în ceea ce priveşte politica de securitate

România s-a dovedit a fi un partener european şi un aliat transatlantic de încredere în …