Wednesday , May 1 2024

Basescu: Ponta e ca un pisicut cand vine la mine

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că premierul Victor Ponta e ca “un pisicuţ” atunci când vine la Palatul Cotroceni, afirmând totodată că aceasta este “mitoman”.
Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
Sunt două variante pentru finalul de an: să se încheie în linişte sau nelinişte. Opţiunea mea e pentru o soluţie care să dea perspectivă României, o soluţie pro-europeană. M-aş autocondamna dacă aş accepta formare unui guvern anti-european sau care să distrugă ce s-a construit opt ani, s spus Băsescu, la B1.
Până acum, singurul premier pe care l-am desemnat şi a rămas loial a fost Boc. N-am avut fler cu doi dintre premieri. Tăriceanu a scos partidul aliat din guvernare şi a dat mâna cu PSD. Aș simți dispreț să numesc a doua oară un prim-ministru care a participat la suspendarea mea
În politică nu trebuie să înghiţi porci, o broscuţă mai merge.
Am mai îmbătrânit, nu mai sunt la 54 de ani. Oi reuşi să găsesc o soluţie care pleacă de la menţinerea direcţiei ţării. Sunt soluţii la care am muncit mult şi nu aş vrea să vină nişte politicieni lipsiţi de maturitate să distrugă. Aş considera irosit tot mandatul.
Am luat măsuri dureroase. Ştiam ce pierdem: voturi. Dar salvam ţara. Şi acum suntem în acrod cu fondul, dar nu am luat niciun ban. A fost treaba noastră să explicăm cu calm. Nu am reuşit să o facem şi pe lipsă de suport mediatic. Poate era bine să îi pregătim pe români. Ştiu că nu era timp de discuţii.
La Finanţe, există o rezervă consistentă care poate fi utilizat pentru intervenţie. Nu avem niciun pericol. Apreciez că guvernul nu a luat măsuri populiste înainte de alegeri. Nu au făcut excese din acest punct de vedere.
Alegerile generale nu sunt despre alegerea premierului. Nu poate nici CTP, nici Alina Mungiu să ia dreptul şi responsabilitatea preşedintelui în numirea premierului. Având în vedere ce urmează în 2013, e o mare responsabilitate. Problema mea este să dau şanse României să aibă un guvern cu un premier hotărât capabil să mobilizeze guvernul să trecem cu bine peste 2013.
Sunt mulţi oameni în politică cu astfel de profil. Am avut experienţa tehnocratului MRU. Un tehnocrat pierde repede susţinerea parlamentului. Trebuie un om politic puternic.
Marea dezbatere a demagogilor este bugetul 2014-2020. Cei responsabili nu au ieşit public să spună am făcut asta şi din decembrie reluăm plăţile.
Îi incomodez că nu pot avea acces la structurile independente ale statului. E o presiune enormă şi asta e miza. Să poată numii procurorul general, adjuncţii şi vine scadenţă şi pentru preşedintele ÎCCJ. Miza e puterea totală şi resubordonarea instituţiilor către politic. Misiune: Să blochez această tentaţie.
Lideri, de la Ponta şi Antonescu, fac atacuri la ANI, la parchete şi pe serviciile secrete. Iar ultima modă este atacul la CSAT care a început cu poveşti spuse de Ponta după CSAT, mizând că nu se pot da stenogramele. Dacă va contesta de data aceasta, voi desecretiza acea parte în care Ponta a refuzat să dea un plus la armată.
Vreau să vă spun cum se comportă Ponta când vine la mine. E ca un pisic, “da, domnul preşedinte”. Este ca un pisicuţ. Cum ajunge la Victoria vorbeşte cum vedeţi. De aceea îl fac mincinos. Ce să cred despre un asemenea om? Ponta e mitoman, e bolnav din punctul ăsta de vedere. Cum e Antonescu bolnav de somn.
La CSAT, subiectul la care Ponta s-a inflamat era despre Armată. Mă obligă minciuna pe care o promovează premierul ca astăzi să vă spun. Nu s-a discutat în CSAT despre acel minister. S-a ajuns la limita la care Armatei trebuie să îi mai dai nişte bani. Orice subiect s-ar fi discutat, pleca. Este mitoman. Are tupeul să mintă fără reţinere şi nu trebuie să vă surprindă.
Nu vreau să deschid subiectul despre ce a făcut la prietenii coeziunii şi ce a înţeles el. Sper să mai poată fi reparate. Nu e terminată negocierea.
La suspendare, când am înţeles că era nevoie de suspendare pentru a îşi acoperi plagiatul mi-am dat seama că acest om e prea mic pentru funcţia pe care o are. Nu i-a fost milă de ţară. Dacă nu îl ascultă pe Voiculescu, îi face o campanie cu plagiatul de îl face pulbere. Eu nu vreau o ţară condusă de Voiculescu.
Cum e privit Ponta în UE: Când sunt acolo, nimeni nu vorbeşte de premierul ţării mele. România a pierdut enorm. Marea întrebare e dacă România e un stat de drept sau mai au de aşteptat. Aici răspunsul meu a fost mereu categoric: România e stat de drept. Problema este că în momentul de faţă clasa politică e lipsită de credibilitate. În special, parlamentul. Avem doi miniştri cărora parlamentul nu a acceptat să meargă în faţa procurorului. Senatul a făcut-o lată cu Diaconu. La reputaţia pe care o are, nu înţeleg de o chestiune pe care nu merita.
Vă pot spune că dacă s-ar fi dus la Bruxelles, Ponta avea o surpriză. Nu discuta nimeni cu el, a anunţat “veto”, îl lăsau în banii lui. Arăţi că eşti prost, când ameninţi cu veto. Dacă România ar câştiga în acest buget un miliard de euro în plus, nu ar fi o prostie să spui veto? Primim nişte bani gratuit, doar să respectăm nişte condiţii. Eu nu pot să spun veto, oricât s-ar supăra Ponta. Ni se dă, nu ni se ia.
Despre numirea lui Ponta: Am crezut că poate fi o soluţie. Atunci am ţinut cont strict de partide. Rezultatul a fost că am desemnat un premier nepotrivit care a pus mai presus de orice interesul lui şi al partidului. În economia românească nu s-a întâmplat nimic. A făcut show cu Oltchim. Cum vă imaginaţi că o astfel de privatizare se poate face pe persoană fizică? A vrut să îl distrugă pe Dan Diaconescu. A vrut să îl aducă în capcană. Şi Dan Diaconescu a venit la brânzică. Ponta e de un cinism incredibil. La vârsta lui, atâta cinism e prea mult.
Eu nu spun că voi numi sau nu pe cineva. Am discutat despre premier cum îl vede preşedintele. Am spus numai lucruri reale. Să ajungem pe 10. Ar fi anticonstituţional să mă pronunţ. Am îndurat prea multă mizerie.
Ce vorbesc eu nu ajută ARD. Îmi dau mie posibilitatea să le explic românilor ce se întâmplă în mod real.
Dacă ar înţelege Ponta economie, ar fi făcut ce trebuie ca să ajungem la creştere economică.
Nu este responsabilitatea mea suspendarea. E a altora. Să îşi asume suspendarea, efectele ei. Dacă asta e opţiunea românilor să dea o putere absolută cuiva, să o dea. Am avut guvernul cu care am putut colabora, am avut grijă ca de ochii din cap de izolarea instituţiilor de stat de influenţa politică. Am izolat parchetele de partidele aflate la guvernare. Nu cred că Antonescu ar rezista la o astfel de presiune.
Despre campania electorală: Mie mi se pare că nu e campanie. Sunt năuci cu toţii. E o avalanşă de contradicţii şi contraziceri între candidaţi. Nimeni nu spune ce îi trebuie României.
Regionalizarea se poate face şi pe actuala Constituţie. Aşa cum se putea face şi reducerea numărului de parlamentari. Românii au votat să fie 300 de parlamentari. După aceste alegeri, vom avea peste 500 de parlamentari. Am tăiat salarii, am mărit vârsta de pensionare ca să salvăm bani. Şi numărul parlamentarilor ajunge la 500.
Kovesi nu avea nicio şansă la DNA. Şi ei, şi lui Morar nu li se dădea nicio şansă să câştige. Au preferat să nu se compromită.
Când e în faţa mea, Ponta e ca un pisicuţ, altfel e zmeu. Cu Antonescu nu am discutat. Antonescu are busola pierdută şi a pierdut şi orice şansă de a fi preşedintele României. Omul a ratat şansa.
Eu am câştigat alegerile cu în jur de 50% întotdeuna. Am avut mereu jumătate împotriva mea. Orice politician vrea să crească, dar uneori ai de judecat între procente şi şară. Obligaţia e să optezi pentru ţară.
Orice politician are întotdeauna varianta să continue sau să se oprească. Cât mai pot apăra nişte instituţii, rămân să le apăr.
Avem nevoie de un guvern eficient. Absorbţia fondurilor este vitală. Se încearcă o distrugere a ceea ce am construit în relaţiile externe. Am fost partener egal pentru oricine în discuţii.

Vezi si

Atenționare MAE: Greve în lanț pe Aeroportul Heathrow din Londra. Prima, a Poliției de Frontieră, până pe 2 mai

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii …