Thursday , May 2 2024

Băsescu: Am consensul partidelor pentru ratificarea Acordului de uniune fiscală

Preşedintele României a facut declaraţii după consultările cu partidele politice pe tema Acordului Fiscal European.
Principalele declaraţii ale preşedintelui:
Aş începe cu aprecierea că întâlnirile au fost extrem de importante şi ele ne îndreaptă către un consens. Ce pot afirma în mod categoric e că nu va exista niciun partid politic parlamentar care să respingă în timp util ratificarea Acordului de Uniune Fiscală. În cazul în care se va proba că este necesară modificarea Constituţiei, ea se va modifica în timp util.
Ideea că preşedintele nu s-a consultat înainte de a merge la Bruxelles. Este un lucru pe care îl pot aborda propagandistic partidele, în baza art. 80 din Constituţia României, preşedintele reprezintă România. Nu am nevoie de aprobarea nimănui. Această abordare arată că nu se ştie cum funcţionează Consiliul. Sigur, asta vine din partea unora care nu au fost niciodată acolo. Acesta este şi motivul pentru care în România, prezenţa preşedintelui este obligatorie fără un mandat, î-l dă Constituţia. Acolo s-au finalizat nişte concluzii, dacă există păreri divergente, Parlamentul poate lua alte decizii.
Preşedintele României este obligat să consulte alte structuri doar în două situaţii: când dizolvă Parlamentul şi atunci când se formează Guvernul. Într-o singură situaţie trebuie să consulte partidele, când formează Guvernul. Consultările de azi nu au fost consultări impuse de Constituţie, ci o încercare de a găsi un consens.
Toate partidele au încercat să-şi rezolve mici probleme: ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constituţiei într-un plan mai larg. Pentru mine esenţa întâlnirilor de azi a fost acordul pentru implementarea în timp a obligaţiei la standardele cerute a înţelegerii europene. Problema zero a fost să obţin un acord şi o garanţie că România va adopta Acordul de Uniune Fiscală.
Am văzut îngrijorări legate de cum vom înghiţi acest acord. În cursul zilei de mâine eu voi confirma la Bruxelles că România va avea experţi care să participe la redactarea acestui acord.
Vă par nervos, vă par plictisit, eu nu discut declaraţiile. Pe mine mă interesează ce s-a întâmplat înăuntru. Eu nu pot face educaţie politicienilor.
Nu văd în momentul de faţă o soluţie de acomodare a partidelor şi atunci concluzia la care am ajuns e că ne putem înţelege, că există un consens legat de adoptarea acestui acord, iar toate celelalte chestiuni sunt colaterale, asupra cărora văd puţine şanse de înţelegere. Eu nu am nimic împotrivă ca partidele să discute despre un guvern de tehnocraţi. Cred că toate temele colaterale trebuie eliminate pentru a atinge acest obiectiv naţional.

Vezi si

„Oscarul de la Washington”. Klaus Iohannis, premiat de Atlantic Council ”pentru rolul său în leadershipul transatlantic și european”

Președintele Klaus Iohannis va fi printre laureații prestigioaselor premii anuale ale organizației Atlantic Council, considerate …