Friday , April 26 2024

Barroso avertizeaza România: Trebuie dat exemplu acolo unde sunt cazuri de corupţie

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au susţinut luni o conferinţă de presă comună, în urma unei întâlniri ce a vizat, printre altele, bugetul UE pentru perioada 2014-2020, dar şi raportul Comisiei Europene referitor la Justiţia din România, recent publicat.
Principalele declaraţii ale celor doi oficiali:
Preşedintele CE Barroso:
– L-am primit pe dnul Ponta la CE şi l-am felicitat cu ocazia alegerii ca premier, ii urez mult succes, urez succes si României.
– Despre bugetul UE: Voi incerca sa stimulez obtinerea unui acord care sa stimuleze locuri de munca si soldiaritate. Nu putem vorbi doar despre reduceri.Trebuie sa vorbim despre cum sa cream o viata mai bună. Sper ca vom putea conveni asupra unui nou instrument privind ocuparea fortei de muncă în rândul tinerilor. Ar fi bine să dispunem de un instrumetn special pentru a reduce somajul tinerilor in Europa.
– Am vorbit despre situatia economică in România, am salutat decizia de a reduce deficitul. E o mare realizare, mai ales in cadrul dificultăţilor politice. L-am rugat pre premier să accelereze reformele si sa aplice rapid programul de ajustare in derulare. Am avut o discutie bună despre fondurile structurale.
– Despre raportul MCV: Apreciez eforturile premierului in ultimele 6 luni pentru a respecta angajamentele din iulie. E nevoie de un nou Parlament care sa stimuleze reformele in Romania, trebuia sa vedem progrese in sistemul justitiar, numirea persoanelor din justiţie, trebuie să se dea un exemplu acolo unde sunt acuzatii de coruptie.
– Am vorbit si de aderarea la Schengen: Eu si CE sustinem aderarea României la spatiul Schengen. Salut schimbul de opinii sincere si deschise, puteti conta in anii următori pe Comisia Europeană.
– Despre prevederea privind presa din raportul MCV:  Aş sublinia un lucru: pentru noi, libertatea presei este sfântă. CE va apăra intotdeauna o presă liberă si pluralistă, Aspectele legate de libertatea presei au fost abordate si in statele membre şi in afara lor de CE in discutiile cu partenerii, Libertatea presei e sacrosantă. Nu avem absolut nicio intentie să propunem reglementarea presei si am fi primii care am condamna orice fel de atac impotriva jurnaliştilor.
– Despre sistemul judiciar din România. Nu putem ţine seama că am primit plângeri de la CCR, CSM in legătură cu campanii orchestrate in presa impotriva unor magistrati. Aici avem o problemă din punctul de vedere al independentei justitiei. Nu am recomandat nicio solutie concretă pentru că respectăm in mod deosebit libertatea presei, dar am considerat important să mentionăm ca exista această prbolemă si că trebuie laute măsuri pentru corectarea situatiei. Avem angajamentul autorităţilor româneşti pentru a sustine independenta presei dar si pentru a corecta aceste probleme. Ar fi artificial să vorbim de independenta justitiei dar nu am tine faptul că primim plângeri nu doar de la CCR, CSM ci si a numeroşi cetăţeni, organizatii care ne atrag atentia asupra problemei.  Sunt sigru ca pana la următorul raport vom colabora strans pentru a face imbunătătirile necesare.
– Marea Britanie ar trebui să prelunguească interdicţia pentru romani si bulgari? Nu răspund la intrebări ipotetice, incă nu am primit nicio comunicare oficială din partea guvernului britanic :Toate statele membre trebuie să respecte regulile, e un principiu foarte important, consfinţit in tratate. Există şi alte reguli care obligă statele membre.
Premierul Victor Ponta:
– Acum ţara e mult mai stabilă si previzibilă, asa consideră si CE; poporul si-a exprimat voinţa in alegeri, suntem cu to’ii angajati pentru binele ţării. Am apreciat rolul important pe care preşedintele CE Barroso si preşedintele PE Schulz l-au avut in ajutarea reprezentantilor politici să ajungă la o cooperare optimă intre preşdintele României şi premier, pare să fie un instrument util.
– Cele patru puncte importante abordate: Mi-am exprimat sprijinul României faţă de ajungerea la un acord cu privire la cadrul financiar multianual la Consiliul European din această săptămână. E nevoie de o creştere a fondurilor de coeziune si plăţilor din agricultură. Sunt sigur că acordul final va tine seama si de interesele României si va respecta si obicetivul EU de a exista mai multă coeziune si de a se reduce diferentele dintre statele mai vech isi mai noi
– Despre raportul MCV: Chiar si fără MCV, ca politician şi fost procuror, sunt deplin angajat faţă de indepdendenţa justiţiei, de efortul de a face ca sistemul să functioneze mult mai bine decat anterior, ma voi strădui să indeplinesc toate angajamentele Guvernului si sunt sigur că următorul raport nu va reflecta doar imbunătătirile, ci va cuprinde si recomandări clare pe care Guvernul, Parlamentul le vor putea aplica pentru a demonstra ca România respectă toate standardele europene.
– Am vorbit si despre punctul privind presa: Sunt sigur că libertatea presei va fi respectată ca in toată Europa, ea reprezentand o valoare fundamentală, bineinteles in echilibru cu independenta justiţiei. Am vorbit despre stadiul de pregătire al României pentru aderarea la Schengen, am multumit pentru sprijinul lui Barroso. Am trimis o scrisoare semnata de preşedintele ţării, de mine si de şefii Camerelor tuturor şefilor de state si guverne legat de aderarea la Schengen si sper ca sprijinul CE isi va arăta rodul in martie. Multumesc pentru rolul echilibrat jucat de Barroso pe parcursul anului trecut si doresc sa il asigur că România va respecta toate standardele europene si va fi un actor dinamic pe scena europeană.
– Despre interdicţiile pentru români în Marea Britanie:  Am apreciat intotdeauna rolul pozitiv jucat de CE in astfel de probleme, s-a dovedit a fi solidară, a solicitat respectarea principiului egalităţii de tratament, contăm pe CE si statele membre pentru respectarea acestuia. Avem si drepturi si obligatii ca cetăţeni europeni.

Vezi si

ANPC: Consumatorii să refuze să cumpere produse din pește despre care au îndoieli privind gradul de prospețime

Consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor din pește și chiar …