Wednesday , March 29 2023

B1TV, amendată de CNA cu 10.000 de lei pentru mai multe emisiuni critice la adresa ministrului de Interne, Lucian Bode

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat B1 TV cu 10.000 de lei pentru 24 de ediţii „Bună, România”, difuzate pe parcursul a trei luni. Toate despre ministrul de Interne Lucian Bode, pe motiv că au fost lipsite de echilibru, conform Pagina de Media.

Ediţiile realizate de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir au vizat trei mari teme: eşecul Schengen, achiziţia de autoturisme BMW pentru Poliţia Română şi acuzaţiile de plagiat.

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, este cel care a propus amendarea postului B1 TV pentru atacurile la Bode.

Membrii CNA, după ce au vizionat fragmente din 24 de ediţii „Bună, România”, au reținut că realizatorii au încălcat trei articole din legislaţia audiovizuală:

Art. 40 – (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 – În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Art. 67 – În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

„La finalul a 24 de ediţii, nu cred că art 67 este îndeplinit. Articolul cu privire la obligativitatea de a menţiona în fiecare emisiune că l-au sunat pe cel la care fac referire. Art 64(1) a, asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii”, a explicat Valentin Jucan.

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, a propus 10.000 de lei amendă, iar Mircea Toma a propus o somaţie. A trecut amenda, cu şapte voturi pentru: Valentin Jucan, Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos, Oana Dincă, Cristina Pocora şi Ionel Paler. Alţi trei membri, Dorina Rusu, Mircea Toma şi Nicolaie Bălaşa, au votat pentru somaţie în loc de amendă.

 

Vezi si

Lege promulgată: Românii care adoptă copii pot sta doi ani în concediu de acomodare și primesc indemnizație

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care perioada concediului de acomodare în procesul de …