Sunday , September 25 2022

Aviz negativ pentru referendumul lui Băsescu

basescu1

Parlamentul a dat aviz negativ propunerii preşedintelui Traian Băsescu de organizare a referendumului pentru Parlament unicameral cu 300 de aleşi. Avizul Parlamentului în acest caz este unul consultativ. Luni, comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil iniţiativa preşedintelui.
Soicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlament a primit aviz negativ în plenul Parlamentului. Au fost 191 de voturi “pentru”, 123 “împotrivă” şi 69 de abţineri.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în 11 iunie că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.
În aceeaşi zi, şeful statului a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care informează asupra iniţierii referendumului:
“În temeiul dispoziţiilor art. 2 şi art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi art. 11 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, doresc să solicit poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional:
1. Trecerea la un Parlament unicameral2. Reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300
Având în vedere dispoziţiile legale enunţate, doresc să consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional pe problemele sus-menţionate”.
Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia.
Conform articolului 11 din Legea referendumului, “preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional”.
“Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret”, se arată la alineatul 2 al articolului.

Vezi si

Iohannis: Deocamdată, România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea …