Avion prabusit deliberat in Franta: Pilotul a fortat intrarea in cabina cu un topor

reportersite
27 martie 2015, 10:06

usaPilotul avionului Airbus A320 prabusit recent in Alpii francezi a fortat intrarea in cabina folosind un topor, in conditiile in care copilotul, aflat singur in carlinga, a refuzat sa deschida usa, relateaza vineri cotidianul german Bild, care citeaza surse din domeniul securitatii.

O purtatoare de cuvant a Germanwings, compania careia ii apartinea avionul, a declarat ca la bordul aparatului s-ar fi aflat un topor. „O asemenea unealta face parte din echipamentul de securitate al unui Airbus A320”, a spus ea, transmite AFP.

Copilotul Andreas Lubitz, care se afla singur in cabina, se pare ca a prabusit avionul intentionat, a declarat joi procurorul francez implicat in dosarul accidentului avionului Airbus A320 soldat cu moartea a 150 de persoane, printre care cei sase membri ai echipajului.

Aceste informatii au rezultat in urma ascultarii inregistrarilor de pe cutia neagra ce stocheaza discutiile din cabina de pilotaj. Potrivit procurorului francez Brice Robin, in primele 20 de minute ale inregistrarii se aude „un schimb de replici amicale si chiar amuzante” intre pilot si copilot. Apoi, comandantul pregateste briefingul de dinaintea aterizarii la Dusseldorf, in timp ce copilotul raspunde „laconic”.

Ulterior, comandantul ii cere copilotului sa preia comanda aparatului si se aude zgomotul unui scaun care este dat inapoi.

Dupa iesirea din cabina a comandantului de zbor, „copilotul a ramas singur la comenzi” si, in mod „deliberat”, „a manipulat butoanele care actioneaza coborarea aparatului”, a declarat procurorul Brice Robin in cadrul unei conferinte de presa. „Copilotul a refuzat sa deschida usa pentru a-i permite comandantului sa revina in cockpit”, chiar daca acesta batea in usa „violent”, a spus el.

Comandantul este auzit de mai multe ori cerand sa i se deschida usa, dar copilotul nu raspunde, a explicat Brice Robin.