Thursday , December 1 2022

Asasinatul lui Nemtov: Unul dintre suspecti si-a recunoscut implicarea

nemtov1

Unul dintre cei cinci suspecti prezentati duminica unui tribunal din Moscova a recunoscut ca a participat la asasinarea opozantului rus Boris Nemtov, ucis la 27 februarie in apropiere de Kremlin, a anuntat o judecatoare.
Aceasta a decis sa-l plaseze in detentie pe Zaur Dadaev pana la 28 aprilie, relateaza AFP si Reuters.
“Masurile luate inaintea procesului sunt solid justificate. Participarea lui (Zaur) Dadaev la crima a fost confirmata de marturisirea sa”, a precizat judecatoarea, potrivit agentiei de presa ruse TASS.
De origine cecena, Zaur Dadaev, care, potrivit agentiei RIA Novosti, a fost comandantul-adjunct al unei unitati de politie afiliate Ministerului de Interne al Ceceniei, a fost arestat sambata in Ingusetia, republica instabila care se invecineaza cu Cecenia, in Caucazul rus.
Numele sau apare pe site-ul oficial al guvernului cecen, care indica faptul ca Vladimir Putin a acordat in octombrie 2010 Medalia de Merit “sergentului Zaur Dadaev”, fara a fi insa posibil sa se verifice daca este sau nu vorba de un simplu omonim, noteaza AFP.
Dadaev a fost arestat impreuna cu Anzor Gubacev, si el de origine cecena, angajat al unei firme private de securitate din Moscova, potrivit RIA Novosti. Gubacev a pledat nevinovat, precizeaza agentia TASS.
Prezentati de asemenea tribunalului moscovit, ceilalti trei suspecti, Tamerlan Eskerhanov, Ramzat Bakaev si Shagui Gubacev, fratele mai mic al lui Anzor Gubacev, si-au sustinut de asemenea nevinovati, potrivit agentiilor ruse de presa.
Toti trei de origine cecena, ei au fost arestati sambata si duminica in Ingusetia, a precizat Albert Barakoev, secretar al Consiliului de Securitate al republicii caucaziene.
Arestarile survin la putin peste o saptamana dupa uciderea opozantului si fostului ministru Boris Nemtov, impuscat mortal in spate pe un pod in apropiere de Kremlin, la 27 februarie.
Asasinatul, care a fost imediat calificat drept “provocare” de catre presedintele Vladimir Putin, a socat opozitia rusa si a provocat indignare in intreaga lume.
Motivul asasinatului nu a fost stabilit inca de catre anchetatori, care au precizat la inceputul saptamanii ca nu exclud nicio pista.

Vezi si

Recordul de căldură în România, în decembrie: 23,4 grade Celsius

În decembrie se pot înregistra temperaturi neobişnuite, de 15 – 20 de grade Celsius, spun …