Thursday , May 16 2024

Angajații din primăriile mici vor salarii mari și amenință cu greva. Pentru economii, ei propun să fie cu 30% mai puțini consilieri locali

Angajații din primăriile comunelor și orașelor  amenință cu greva generală în 5 februarie. Sindicaliștii SCOR (Sindicatul Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România), care reprezintă interesele angajaților din comune, vor veni în 25 ianuarie la București, ca să notifice Guvernul cu privire la declanșarea grevei pe 5 februarie, potrivit unor surse citate de Digi24.

Principala reglementare este legată de creșterea salariilor. Angajații spun că salariile sunt blocate la nivelul din grila din 2021 și vor să treacă la grila din 2022.

Sindicaliștii susțin că angajații din primăriile mici au salarii mult prea mici față de cei din administrațiile din municipii/orașe. De asemenea, ei vor ca asistenții personali (în jur de 62.000 de angajați) să fie finanțați exclusiv de către Guvern.

În prezent, Executivul susține până la 90% din salariile acestora, iar restul de 10% ar veni de la primărie. Sindicaliști sunt nemulțumiți de ideea comasării comunelor mici și spun că nu așa se fac economii. În schimb, ei propun reducerea numărului de consilieri locali cu 30%.

”Asociația Comunelor din România, Asociația Stabilitate, Armonie și Tradiții – SAT și Sindicatul Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România – SCOR propun o soluție rapidă și perfect aplicabilă încă de la următoarele alegeri locale: reducerea numărului de consilieri locali.

Potrivit calculului efectuat de cele trei organizații, o reducere cu numai 13.000 a numărului consilierilor ar avea același impact bugetar ca și desființarea celor mai mici 500 de comune!

”În România sunt 41.360 de consilieri locali și județeni, care încasează o indemnizație lunară egală cu 10% din indemnizația primarului. Calculele sunt clare și soluția nu ar afecta cu nimic funcționarea democrației, dimpotrivă, un număr mai mic de consilieri ar spori concurența pentru ocuparea locurilor și ar obliga partidele politice să vină cu candidați mai bine pregătiți pentru a obține votul cetățenilor. Rămâne de văzut dacă politicul chiar dorește soluții pentru păstrarea comunelor mici, cele mai multe fiind adevărate păstrătoare ale tezaurului de cultură, tradiții și spiritualitate ale poporului român sau discuția are alte motivații, ascunse sub grija cheltuielilor bugetare!”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Sindicatului SCOR.

 

Vezi si

Curtea de Apel Suceava menţine controlul judiciar instituit faţă de primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, rămâne sub control judiciar în dosarul în care este acuzat …