Tuesday , January 31 2023

UPDATE: Amplă operaţiune a DIICOT şi a Poliţiei în toată țara – 457 de percheziţii şi 367 de mandate de aducere

Procurorii DIICOT şi Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei, efectuează miercuri dimineaţa 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național, polițiștii, împreună cu procurorii DIICOT, vor pune în executare 457 de mandate de percheziție domiciliară și 367 de mandate de aducere.

De asemenea, sunt vizate grupuri infracționale implicate în săvârșirea altor fapte cu pericol social deosebit, care au activat pe teritoriul național sau cu componentă transfrontalieră.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal, crearea unui climat optim de siguranță a cetățenilor și de protecție a victimelor infracțiunilor.

Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză.

Pe raza județelor Alba și Timiș și a municipiului București se efectuează 8 percheziții, în cadrul a 5 dosare penale, la domiciliul unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În Tulcea se efectuează un număr de 7 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și lipsire de libertate în mod ilegal.

DIICOT ST Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti efectuează 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Vâlcea şi Mureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism. În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2020-2021, un număr de 6 suspecți, au recrutat, prin metoda “loverboy”, opt persoane de sex feminin, pe care le-au constrâns să practice prostituția pe raza municipiilor Târgu Mureș, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reţinând sumele de bani obținute de către persoanele vătămate, din activitatea de prostituție.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a
Criminalității Organizate Galați au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare, pe raza județului Brăila, într-o cauză vizând infracțiunile de trafic de persoane și trafic de minori. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018 și până în prezent, suspecții au recrutat 5 persoane vătămate minore și majore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora, pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituției pe raza municipiului Brăila. La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 29 persoane.

Un număr de 12 percheziții domiciliare au avut loc pe raza județelor Dolj şi Bacău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. În fapt s-a reţinut că, în perioada 2009-2010, pe raza judeţului Dolj, un număr de 5 suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, grup la care ulterior au aderat mai multe persoane, şi care a avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituției „la stradă” sau/și „pe casă/apartamente”). Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc pe raza municipiilor Craiova, Pitești și Timișoara, iar ulterior acestea au fost transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța, Elveția, Spania, Germania, Danemarca).

În Bacău au fost efectuate un număr de 5 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, camătă, șantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile și exploatarea cerșetoriei.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă și exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.

11 percheziții domiciliare au avut loc pe raza județelor Brăila și Galați, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. Suspecții au recrutat și determinat mai multe persoane vătămate minore care beneficiază de măsuri de ocrotire socială să practice prostituția pe raza municipiului Focșani, județul Vrancea, însușindu-și în totalitate sumele de bani astfel obținute. Victimele erau recrutate din rândul minorelor instituţionalizate şi, prin ameninţare şi profitând de situaţia personală deosebită, erau obligate să practice prostituţia în locaţii închiriate sau „la stradă”.

20 de percheziții domiciliare au avit loc pe raza județului Giurgiu și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare a banilor. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2012, mai multe persoane au inițiat un grup infracțional organizat ce și-a concentrat activitatea infracțională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense, unde au desfășurat activități de proxenetism. (Mediafax)

Vezi si

Federațiile din Învățământ vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliștii cer salarii mai mari

Federațiile din Educației vor picheta, miercuri, sediul Guvernului, cerând salarii decente, mai ales pentru personalul …