Saturday , April 13 2024

Alianță electorală PSD-PNL la europarlamentare, care vor fi comasate pe 9 iunie cu alegerile locale. Anunțul oficial va fi făcut la ora 19.00

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, strategia comună pentru alegeri. Un anunț oficial ar urma să fie făcut la ora 19.00, după ședințele din cele două partide, care vor avea loc în această după-masă.

Potrivit unor surse politice citate de DIGI 24,  alegerile locale vor fi comasate cu cele europaralamentare pe 9 iunie, iar PSD și PNL vor candida la europarlamentare pe liste comune. Alianța electorală PSD-PNL urmează să fie înregistrată la Tribunal.

În ceea ce privește localele, se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ. Și alegerile prezidențiale vor fi mutate mai devreme, în septembrie, spun surse din Coaliție. Potrivit surselor citate, pentru Primăria Capitalei liderii PSD și PNL ar putea căuta un candida independent pe care să îl susțină.

De asemenea, candidați care ar putea fi susținuți de ambele partide ar putea fi căutați pentru orașele unde sunt primari USR, printre care Timișoara, Brașov, Bacău sau Sectoarele 1 și 2 din București. Liderii Coaliției s-au înțeles ca după alegerile din 9 iunie să se renegocieze condițiile alianței și să stabilească dacă merg împreună la prezidențiale și parlamentare, informează Digi 24.

Conform Agerpres, liderii coaliţiei de guvernare PSD – PNL, preşedinţii Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, vor anunţa, miercuri, la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an, după ce, în cursul aceleiaşi zile, vor avea loc şedinţe separate ale celor două partide pentru a aproba strategia, au anunţat reprezentanţii PNL şi PSD, Rareş Bogdan şi Mihai Tudose.

O şedinţă a coaliţiei de guvernare pe tema stabilirii calendarului alegerilor şi a unei eventuale comasări a avut loc, miercuri dimineaţă, la Palatul Victoria.  “Ne-am întâlnit, am avut o discuţie foarte serioasă, aprofundată, începând cu ora 8,00, şi am convenit cu toţii să mergem în faţa partidelor noastre pentru a discuta atât principiile, cât şi un proiect important, dar cu siguranţă veţi afla lucruri pe parcursul zilei de astăzi”, a precizat liberalul Rareş Bogdan.

Social-democratul Mihai Tudose a afirmat că, potrivit unei cercetări sociologice, 60% dintre români îşi doresc comasarea alegerilor, fără să facă însă mai multe precizări pe acest subiect.

“Vă dăm în premieră faptul că mai mult de 60% din români doresc comasarea şi o majoritate chiar mai mare îşi doreşte o continuitate a guvernării, o stabilitate şi o coerenţă în guvernare”, a susţinut Tudose.

El a completat că “după ce s-a întâmplat în ultimii ani în România este clar că lumea s-a săturat de schimbări bruşte, de schimbări de guvern, de schimbări de politică internă şi externă, mai ales”.

” Trebuie să avem în vedere, şi astăzi s-a discutat intens şi pe această temă, şi ceea ce se întâmplă în Europa, în ţările importante partenere, precum şi construcţiile politice la nivel de Parlament European, de Comisie Europeană. Adică, nu putem să fim defazaţi complet faţă de aceste lucruri. Şi atunci, decizia, cum v-a spus domnul Rareş Bogdan, a celor două partide a fost ca astăzi la ora 16.00 să avem structuri de conducere simultan, să vedem ce spun colegii noştri despre strategia pe care noi am convenit să le-o propunem. Nu mă întrebaţi care este, că trebuie să afle colegii noştri de la noi, nu de la dumneavoastră, din respect pentru colegii noştri”, a declarat Tudose.

El a adăugat că va urma o nouă şedinţă a coaliţiei, imediat după reuniunile PSD şi PNL de la ora 16.00.

“La ora 19.00, dumneavoastră veţi avea în faţă pe cei doi preşedinţi ai celor două partide”, a declarat Tudose.

Rareş Bogdan a subliniat că la ora 19.00 preşedinţii PSD şi PNL vor susţine declaraţii de presă şi vor răspunde întrebărilor presei.

“Preşedinţii celor două partide, la ora 19.00, vor sta de vorbă cu dumneavoastră şi vor răspunde tuturor întrebărilor. Este absolut firesc, fiind două partide democratice, cele mai mari partide din România, să ne ascultăm glasul colegilor de la ora 16.00, cei care se reunesc în birourile de conducere ale celor două partide. Ieri, la Bruxelles, am avut întâlniri pentru a explica, de asemenea, şefilor de familii politice proiecte pentru România, ce înseamnă România în acest context, am stat de vorbă cu Manfred Weber “, a declarat liderul liberal.

El a subliniat că responsabilitatea Guvernului României este uriaşă în contextul regional foarte complicat.

“Vedeţi ce se întâmplă pe frontul din Ucraina, vedeţi lucruri care se întâmplă în zona noastră. România este stat cheie în această regiune. Cel mai important lucru pentru noi şi pentru români, pentru Europa, este continuarea guvernării într-un mod coerent, într-un mod asumat, într-un mod care să aducă bunăstare românilor şi stabilitate ţării”, a declarat Rareş Bogdan.

Vezi si

15 formațiuni și șapte independenți și-au depus candidaturile pentru europarlamentare

15 formațiuni politice și șapte independenți și-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare până în 10 …