Monday , April 22 2024

Adrian Năstase şi soţia sa, audiaţi la ICCJ în dosarul Zambaccian

nastase si dana

Adrian şi Dana Năstase au venit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie însoţiţi de fiul lor cel mare, Andrei. Atât fostul premier, cât şi soţia sa vor fi puşi faţă în faţă cu cel care i-a turnat la DNA, fostul consul la Shanghai, Ioan Păun, care a susţinut că fostul premier l-a şantajat. În dosarul Zambaccian, soţii Năstase au fost condamnaţi de prima instanţă la câte trei ani de închisoare cu suspendare.
“Sper ca în curând şi dosarul acesta să se încheie cu bine. Cred că sunt multe alte lucruri mai importante de rezolvat în ţară”, a declarat Adrian Năstase înainte de audiere.
Întrebat dacă se simte stresat de înfăţişările frecvente pe la diverse instanţe, Năstase le-a răspuns jurnaliştilor: “Cred că şi pentru voi este stresant să fiţi aici la Înalta Curte. Şi pentru cineva care nu are foarte multă activitate publică şi nici nu a venit de 200 de ori, cum am venit eu în aceşti ani, nu este plăcut. După 8-9 ani de hărţuială permanentă, asta înseamnă în primul rând presiune asupra familiei. Starea de spirit nu poate fi foarte bună.”
Năstase a contestat justeţea probelor administrate de procurori, arătând că banii confiscaţi de procurori sunt tipăriţi la o dată ulterioară celei la care i-ar fi înmânat lui Păun pentru a cumpăra mai multe obiecte. Totodată, obiectele sanitare venite din China nu au cum să fi fost destinate instalării în apartamentul din strada Zambaccian.
“Greu de crezut că peste 100 de bideuri şi WC-uri puteau fi aduse pentru un singur apartament”, a comentat Adrian Năstase.
În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.
Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.
ÎCCJ a mai hotărât, în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la Legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.
De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.
Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar ‘Zambaccian I’.

Vezi si

Un avion Wizz Air care zbura de la Luton la Chişinău a aterizat de urgenţă la Iaşi, după o alertă cu bombă

Un avion Wizz Air cu 220 de pasageri la bord, care zbura de la Luton …