Saturday , May 18 2024

Adrian Nastase, condamnat la 4 ani de inchisoare. Dana Nastase, condamnata la 3 ani cu suspendare

nastase

Sentinta definitiva a ICCJ in dosarul Zambaccian: Adrian Nastase a fost condamnat la 4 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita in forma continuata, dupa contopirea pedepselor si preluarea pedepsei celei mai grele. El a mai primit 5 ani interzicerea unor drepturi civile.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a primit 3 ani cu suspendare, pentru complicitate la luare de mita. Familiei Nastase i se confisca suma de 1.800.000 lei.

Adrian Nastase a asteptat sentinta acasa, impreuna cu familia.
Sentinţa definitivă în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost acuzat de fapte de corupţie, a fost dată luni, de judecătorii ICCJ. Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
În primă instanţă, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Adrian Năstase este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.
De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor. Avocaţii au cerut judecătorilor să îi achite pe soţii Năstase sau, în cel mai rău caz pentru aceştia, să menţină decizia primei instanţe şi să respingă recursul făcut de DNA.
Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.
La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cususpendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.
Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Vezi si

Un poliţist de frontieră din Ucraina a împuşcat mortal un bărbat care încerca să fugă în România. Polițistul a fost arestat

Autorităţile ucrainene au arestat un membru al Gărzii de Frontieră pentru uciderea cu un foc …

One comment

  1. Dumnezeu nu bate cu paru