Monday , October 3 2022

61%dintre români consideră comunismul drept o idee buna şi că Ceauşescu a făcut mai mult bine decât rău

Tot mai mulţi români consideră că regimul comunist este idee bună şi că Nicolae Ceauşescu a făcut mai mult bine decât rău. Datele rezultă dintr-un sondaj CSOP realizat în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Astfel, 61% dintre români consideră în prezent comunismul drept o idee bună, faţa de 53% în urma cu patru ani. De asemenea 47% îl vede o idee bună, dar prost aplicată şi 27% o idee proastă.
De asemenea, jumătate din ansamblul populaţiei afirmă că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România, în vreme ce doar 23% consideră că era mai rău şi 14% că era la fel.
În ceea ce priveşte atributele definitorii pentru comunism, 46% dintre asocierile făcute sunt mai degrabă pozitive, şi doar 32% sunt nefavorabile, 5% fiind neutre. Printre aspectele favorabile oamenii au enumerat siguranţa serviciului, a locului de muncă, traiul decent şi egalitatea între indivizi. La polul opus, aspectele nevaforabile ţin de lipsa libertăţii, existenţa unui climat de teroare, crima, sărăcia şi lipsa alimentelor.
În acelaşi timp, procentul celor care spun că Nicolae Ceauşescu a făcut bine României (25%) este semnificativ mai mare decât al celor care afirmă că a făcut rău ţării (15%) .
Legat de construirea unui Muzeu al Dicaturii Comuniste în România, puţin peste jumătate dintre respondenţi consideră că este necesar, doar un sfert afirmă că nu este nevoie de un astfel de Muzeu, restul nerăspunzând.
Concluzia sondajului este aceea că există la nivelul populaţiei generale o tendinţă de pozitivare a perioadei şi regimului comunist, precum şi a conducătorilor de atunci.
Pentru realizarea studiului au fost intervievate 1.133 persoane. Eroarea de reprezentativitate este de 2,9%, cu o probabilitate de 0,95. Interviurile au fost realizate pe bază de chestionar standardizat, faţă ţn faţă, la domiciliul persoanelor intervievate. Datele au fost culese în cadrul omnibusului CSOP, în perioada 27 august – 2 septembrie 2010.

Vezi si

Ligia Deca este propusă de liberali pentru postul de ministru al Educației. Ea este consiliera lui Iohannis

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, prin vot, ca Ligia Deca să fie …