Thursday , May 13 2021

14 soldaţi ucraineni au murit în ultimele 24 de ore în luptele din estul Ucrainei

debaltevo

14 soldaţi ucraineni au murit în ultimele 24 de ore în luptele din estul Ucrainei, susţin surse din Ministerul Apărării. Anunţul vine după ce armata ucraineană s-a retras din oraşul strategic Debalţeve, bombardat intens de separatişti. Iar în acest context, preşedintele Petro Poroşenko vrea ca Uniunea Europeană să trimită în regiunea Donbas trupe de menţinere a păcii sub mandat ONU, care să ajute la implementarea acordului de pace.
Oficialii de la Kiev vor o misiune de menţinere a păcii sub mandat ONU. Consiliul pentru Securitate Naţională al Ucrainei a decis să ceară Naţiunilor Unite organizarea unei misiuni de menţinere a păcii pentru estul ţării. Trupele ONU, celebrele „Căşti Albastre”, ar acţiona sub mandat din partea Consiliului de Securitate şi ar urma să monitorizeze linia frontului şi graniţa cu Rusia.
Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei: “Cel mai bun format ar fi o misiune din partea Uniunii Europene. Suntem convinşi că ar fi cea mai bună şi eficientă garanţie pentru securitate, într-o situaţie în care promisiunile pentru pace nu sunt respectate de Rusia şi de cei pe care îi susţine.”
Decizia a fost luată după ce armata ucraineană s-a retras din oraşul Debalţeve, care a căzut în mâinile separatiştilor. Peste 2000 de soldaţi, alături de tancuri, blindate şi alt armanent greu au părăsit nodul feroviar strategic, după ce în ultimele zile a fost supus unui bombardament intens din partea rebelilor. Petro Poroşenko spune că retragerea era planificată şi nu poate fi privită ca o înfrângere. Chiar şi aşa, comunitatea internaţională a considerat că asaltul asupra oraşului Debalţeve reprezintă o încălcare a tratatului de la Minsk.
Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei: În timpul negocierilor de la Minsk am discutat problema cu cancelarul german, preşedintele francez şi preşedintele rus, prevăzând că prevederile de la Minsk nu vor fi îndeplinite.
Peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în conflictul din estul Ucrainei.

Vezi si

Guvernul va propune ca masca să nu mai fie obligatorie de la 1 iunie în spațiile deschise neaglomerate

Referindu-se la măsurile de relaxare a unor restricții pe care Guvernul ar urma să le …