Cel puțin 24 de oameni și un miliard de animale au murit în incendiile din Australia

5/01/20 ora:8:55pm

Cel puțin 24 de oameni au murit în Australia, de când a izbucnit criza fără precedent a incendiilor.

Timp în care au pierit și un miliard de animale, potrivit ″World Wide Fund″⁣. În capitala țării, Canberra, locuitorii respiră “cel mai rău aer din lume”, după cum a fost clasificat, din cauza poluării cu fum.

Pentru că situația este dramatică, în doar 48 de ore au fost adunate donații de peste 480 de milioane de dolari.

Printre vedetele care au avut contribuții generoase se numără actrița australiană Nicole Kidman și cântăreața americană Pink.

Sunt 150 de focare doar în New South Wales. Vizibilitatea este foarte, foarte scăzută. Vântul suflă cu o ferocitate greu de închipuit. În unele locuri a atins chiar și viteza de 130 de kilometri pe oră. Cu temperaturi în timpul zilei atingând 43 de grade, multe comunități au primit ordin de evacuare imediată. Autoritatea pompierilor a anunțat că în unele zone extinderea focului nu poate fi stăvilită.

Uneori, în cazuri fericite, dar rare, animalele sunt salvate de prăpăd. Însă, avertizează World Wide Found, un miliard de viețuitoare au pierit deja în incendiile din Australia și numeroase altele ar putea muri în următoarele luni. Nu doar canguri, koala și alte mamifere au fost înghițite de foc, ci și păsări, lilieci, reptile, broaște. Chiar dacă scapă de flăcări, sunt amenințate de temperaturile mari și de fumul toxic, degajat de mega-incendii care își ridică vâlvătăile la mai bine de 60 de metri înălțime.

Format de contopirea a trei focare majore, un singur incendiu arde pe o suprafață mai mare ca a Manhattanului. Însă sunt peste 200 de incendii în Australia, care totalizează o suprafață de aproape 8.900 de kilometri pătrați, adică suprafața cumulată a trei state federale americane.

Din cauza incendiilor din Australia, cerul a devenit portocaliu tocmai la Auckland, în Noua Zeelandă, adică la mai bine de 1.900 kilometri distanță.

stirileprotv.ro