Sunday , April 28 2024

REVOLUŢIE în fotbalul mondial: FIFA s-ar putea scinda

FIFA

Șeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, candidat la președinția FIFA, a lansat joi platforma sa de campanie cu propunerea unei separări a forului fotbalistic mondial în două entități, una însărcinată cu gestionarea sportului cu balonul rotund, cealaltă cu aspectul financiar al acestuia, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Pentru actualul președinte al Confederației Asiatice de Fotbal (AFC), “Fifa football” ar urma să gestioneze competiții internaționale precum Cupa Mondială, Mondialul cluburilor etc. “Fifa business” ar urma să se ocupe de finanțare, marketing, sponsorizare, drepturi TV etc.

“Doar separând în mod strict originea fondurilor și monitorizând fiecare cheltuială, vom putea garanta renașterea unei noi FIFA care să fie cu adevărat responsabilă și să fie demnă de respectul tuturor”, a afirmat Șeicul Salman, într-un comunicat anunțând lansarea acestei platforme și a unui site dedicat ei, www.shaikhsalman.org .

Șeicul Salman, din Bahrain, în vârstă de 49 de ani, are patru rivali la alegerile pentru șefia FIFA, ce vor avea loc pe 26 februarie: prințul iordanian Ali, sud-africanul Tokyo Sexwale, italo-elvețianul Gianni Infantino, secretar general al UEFA, și francezul Jerome Champagne, fost secretar general adjunct al FIFA.

La alegerile de pe 26 februarie va fi ales succesorul lui Sepp Blatter, care a demisionat pe 2 iunie, iar mai târziu a fost suspendat pentru opt ani.

Favorit să-i urmeze lui Blatter era președintele UEFA, Michel Platini, însă acesta a fost și el suspendat pentru opt ani de comisia de etică a FIFA, pentru o plată suspectă de 1,8 milioane de euro, sumă primită din partea elvețianului în 2011. Platini nu și-a putut înregistra până acum candidatura. Pentru aceasta, el va trebui să vadă apelul său acceptat de comisia de recurs a FIFA sau, în caz de eșec, în fața Tribunalului de Arbitraj al Sportului de la Lausanne. Totul înainte de 26 ianuarie, data limită de înregistrare a candidaturilor.

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …