Thursday , August 18 2022

Noi acuzaţii de dopaj formulate la adresa lui Lance Armstrong

Americanul Lance Armstrong, de şapte ori câştigător al Turului Franţei, se confruntă din nou cu acuzaţii de dopaj la adresa sa, într-o anchetă iniţiată de publicaţia americană Sports Illustrated, ale cărei prime elemente au fost dezvăluite luni pe site-ul revistei.

Potrivit site-ului SI.com, Armstrong este acuzat că a fost “instigatorul” unui dopaj organizat în sânul echipei Motorola în anii 1990.

“El a fost instigatorul, el ne-a instigat să consumăm EPO”, a declarat neo-zeelandezul Stephen Swart, fost coechipier cu Armstrong la Motorola în 1995, citat de SI.com.

Doi reporteri ai publicaţiei americane au iniţiat în urmă cu mai multe luni o anchetă în jurul foştilor coechipieri ai lui Armstrong şi au verificat minuţios sute de pagini de rapoarte. O versiune mai lungă a rezultatelor investigaţiei lor va fi publicată pe 24 ianuarie, în revista Sports Illustrated.

Rutierul american face obiectul unei anchete federale, iniţiată după ce fostul său coechipier de la US Postal, Floyd Landis, l-a acuzat de practici de dopaj.

Interogat cu privire la aceste noi acuzaţii de către AFP, Lance Armstrong, care se află în Australia, a declarat: “Nu am nimic de declarat. Sunt la curent cu aceste informaţii, nu este nimic nou. Nu sunt deloc neliniştit”.

Stephen Swart a făcut deja aceste acuzaţii în cartea lui Pierre Ballester, “L.A. Confidentiel – Secretele lui Lance Armstrong”, publicată în 2004.

În ancheta sa, Sports Illustrated pune la îndoială credibilitatea laboratorului antidoping al Universităţii din California (UCLA), condus de Don Catlin, care, potrivit publicaţiei, a testat în 1999 eşantioane aparţinându-i lui Armstrong şi a trecut cu vederea anumite rezultate anormale.

Jurnaliştii de la Sports Illustrated se sprijină pe o mărturie a lui Floyd Landis pentru a povesti despre un control la vamă, pe aeroportul din Saint-Moritz (Elveţia), în 2003, în cursul căruia au fost descoperite în bagajele lui Armstrong seringi şi produse dopante, despre care acesta din urmă a precizat că sunt “vitamine”.

Vezi si

Simona Halep s-a retras de la Cincinnati, înaintea meciului din al doilea tur

Simona Halep s-a retras, miercuri seara, cu puțin timp înainte de disputarea meciului cu Veronika …