Wednesday , May 1 2024

INTERPOL propune ca blaturile si pariurile in fotbal sa fie pedepsite penal peste tot in UE

Interpol va propune Uniunii Europene să modifice legislaţia pentru că fotbaliştii şi conducătorii care aranjează meciuri în mai multe ţări, printre care şi România, să poată fi pedepsiţi şi penal.

România se afla pe listă tarilor în care blatistii primesc doar sancţiuni sportive. Acest lucru nu este pe placul FIFA şi UEFA, care au solicitat Interpol să medieze o discuţie cu reprezentanţii Uniunii Europene, prin care legislaţia să fie schimbată.

“În România, în cazul în care un jucător este prins că a făcut un blat nu păţeşte nimic din punct de vedere penal, ci doar sportiv. Doar în 10 ţări se mai întâmpla lucrul acesta, dar se vor luă măsuri. UEFA şi FIFA lucrează cu Interpolul pentru că UE să adopte o sancţiune în cazul în care vor fi prinşi oficiali şi jucători din România. Lucrurile se vor schimbăastfel şi în România”, a declarat Emilian Hulubei, prim-vicepreşedintele AFAN, la Radio GSP, citat de ziare.com.

Interpol are suspiciuni de blat asupra a patru meciuri din România, printre care unul şi din Liga 1, Pandurii Targu Jiu – Gloria Bistriţa.  Săptămână trecută a avut la Roma un congres pentru găsirea unor soluţii împotriva mafiei pariurilor. LPF nu a trimis niciun reprezentant în Italia, Dumitru Dragomir susţinând că nu are fondurile necesare.

Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (INTERPOL), Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) şi Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA) au convocat la 17 şi 18 ianuarie la Roma o conferinţă pentru combaterea comună a pariurilor ilegale şi meciurilor aranjate de fotbal.

Conferinţa are ca scop ridicarea constiinţei jucătorilor şi antrenorilor, boicotarea corupţiei şi pariurilor ilegale. Potrivit secretarului general al FIFA, Jerome Valcke, veniturile pariurilor ilegale generează anual peste 30 miliarde de euro, cifra aproximativ egală cu valoarea anuală de vânzare a Coca Cola. Potrivit Interpol-ului, unele criminalităţi organizate au trecut de la traficul de sutpeficante la meciurile de fotbal.

Vezi si

FC Botoșani învinge Petrolul Ploiești și iese din zona periculoasă a retrogradării

Etapa a 7-a play out-ului Superligii la fotbal masculin a consemnat ieșirea echipei FC Botoșani …