Friday , April 26 2024

Foresta se pregătește să-și trimită angajații în șomaj tehnic

“Le voi trimite angajaților notificări asupra suspendării contractelor pentru această perioadă a stării de urgență. Apoi așteptăm să se reglementeze procedurile pentru a putea primi acea indemnizație de la stat”, a precizat președintele Andrei Ciutac. Măsura ar urma să afecteze 34 de angajați ai clubului Forestei, 23 de jucători și 11 membri ai staff-ului tehnico-administrativ.

Foresta se pregătește să-și trimită jucătorii și restul angajaților în șomaj tehnic până la ieșirea României din starea de urgență. Anunțul a fost făcut de președintele Andrei Ciutac, care a precizat că un prim pas ar fi suspendare temporară a contractelor celor 34 de persoane angajate în acest moment la clubul din Areni, mai exact 23 de fotbaliști și 11 membri ai staff-ului tehnico-administrativ.

“Așteptăm să se publice normele de aplicare ale acelei ordonanțe. Deocamdată, statutul sportivilor din România încă nu este clarificat. Nici FRF nu știe deocomdată care este situația clară. Până acum, cluburile ar fi trebuit să le suspende contractele, după care să-i trimită în șomaj tehnic. De fapt, la contractele de activitate sportivă nu s-ar putea acorda șomaj tehnic, pentru că, potrivit reglementărilor, cluburile nu plătesc asigurările pentru somaj. Deocamdată, le voi trimite angajaților notificări asupra suspendării contractelor pentru această perioadă a stării de urgență și așteptăm să se reglementeze procedurile pentru a putea primi acea indemnizație de la stat”, a declarat Ciutac.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, marți, că plata șomajului tehnic nu se face din fondurile anagajatorilor, ci direct de către stat. „Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaților sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați. Cei care depun începând de mâine (n.r. miercuri) pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenția să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Așteptăm, începând de mâine (miercuri – n.red.), solicitările, pentru a le procesa în regim de urgență”, a mai spus sursa citată.

Ministrul a explică faptul că, de îndată ce angajatorul primește fondurile guvernamentale și anume 75% din câștigul salarial al persoanei până la maximum 75% din câștigul salarial mediu brut, el va face plata către angajat în termen de trei zile.

„Cei care lucrează în alte forme contractuale și se vor adresa agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială vor depune solicitările, cererea și declarația, începând de mâine. Ele se vor procesa în regim de urgență. Termenul prevăzut în ordonanță este de 10 zile, dar nu vom aștepta până în ultimul moment, așa încât vă încurajăm să pregătiți documentele și să le depuneți la cele două entități menționate”, a spus Violeta Alexandru.

Toate documentele se depun online, a subliniat sursa arătată anterior. „Cele două instituții (AJOFM, AJPIS – n.red.), au dedicat adrese speciale de email, comunicate pe paginile de internet ale acestora. Niciun angajator nu va plăti de la el, urmând să i se ramburseze fondurile, ci stat va acoperi aceste cheltuieli din care anagahtorul va plăti mai departe angajații, respectiv cluburile sportive vor plăti sportivii contractați prin contracte de activitate sportivă, iar cei care lucrează sub alte forme de muncă vor primi banii direct de la stat”, a mai spus Violeta Alexandru.

Mai mult, demnitarul a spus că angajatorii care pot să suplimenteze sumele acoperite de stat o pot face. (Dănuț CHIDOVEȚ)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …