Monday , May 20 2024

FIFA şi UEFA vor separarea politicului de fotbal la nivel local

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, miercuri, în cadrul unei reuniuni a conducătorilor federaţiei cu membrii afiliaţi, desfăşurată la Câmpina, că FIFA şi UEFA doresc separarea fotbalului de politic la nivel local.

“FIFA şi UEFA au remis o circulară în care se cere separarea dintre politic şi fotbal. Autorităţile locale sunt aşteptate să sprijine în continuare investiţiile şi să asigure infrastructura, însă nu şi activitatea de implicare în salarii, premii sau să deţină majoritatea în administrarea cluburilor. Problemele cluburilor trebuie să rămână în domeniul sportiv, fără amestecul politicului”, a precizat şeful FRF.

Sandu a mai spus că reformarea fotbalului românesc este imperios necesară. “Restructurarea va începe din 2011-2012 şi va dura până în 2016-2017. Pentru Liga I va trebui şi acordul LPF. Asociaţiile judeţene trebuie să aibă un rol mai important, să crească numărul competiţiilor. Englezii au 22 de competiţii pe an, la nivel de amatori, în restul Europei sunt în medie opt-nouă, iar la noi, maxim trei. Fotbalul amator trebuie să fie la bază, ideal ar fi să ajungem la câteva sute de mii de legitimaţi în fotbalul mic. Important pentru mişcarea sportivă de la noi ar fi să reînvie spiritul Daciadei”, a explicat Sandu.

Preşedintele FRF a recunoscut că UEFA a declanşat o anchetă cu privire la trucarea a două jocuri din liga secundă română, dar a spus că va comenta acest aspect după finalizarea acţiunii.

Mircea Sandu a recunoscut că s-au făcut greşeli la licenţiere, dând exemplul clubului Universitatea Craiova, care, în urmă cu doi ani, nu îndeplinea condiţiile de a evolua în Liga I. “Dacă vrem să jucăm în Europa trebuie să respectăm nişte reguli, dacă nu, rămânem să jucăm doar între noi”, a declarat preşedintele FRF.

La rândul său, directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a spus că este dezamăgit de unii conducători de club: “Sunt mâhnit pentru că unele cluburi din ligile a II-a şi a III-a pun interesul propriu deasupra celui naţional. Sunt câţiva conducători care au afacerea lor personală, dar asta nu trebuie să afecteze interesele unei echipe naţionale în care federaţia investeşte. Noi facem eforturi pentru pregătirea loturilor de juniori, vrem să aducem cluburile mari aici, de unde ar avea de câştigat şi acei conducători care nu-şi văd decât interesul personal”.

Lupescu a anunţat că echipa naţională va pleca în turneul din Cipru cu 30-31 de jucători, dintre care 15-16 fotbalişti care evoluează în ţară: “Echipa va juca două meciuri, la 8 şi la 9 februarie, după care jucătorii pot reveni la echipele lor”.

Referitor la jucătorul echipei AFC Fiorentina, Adrian Mutu, directorul general al FRF a declarat că el trebuie să îşi rezolve problemele la clubul său: “Este important ca el să joace. Trebuie să ajungă la o înţelegere cu clubul său, apoi să revină pe gazon, apoi vom vedea”.

Vezi si

LPS Suceava a primit organizarea turneului final – speranțe pentru junioare III

LPS Suceava a primit din partea FRH organizarea turneului final – speranțe din cadrul Campionatului …