Saturday , January 28 2023

Atleţi faimoşi care au câştigat medalii la JO şi CM, CERCETAŢI de Agenţia Mondială Antidoping

atletism

Suspiciuni cu privire la numeroşi atleţi care au câştigat medalii în perioada 2001-2012 au apărut după ce televiziunea ARD şi The Sunday Times au prezentat informaţii cu privire la rezultatele a 12.000 de teste de sânge, informează bbc.com.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, pe site-ul oficial, că o comisie independentă va desfăşura o anchetă cu privire la suspiciunile de dopaj din atletismul mondial, a urmare a dezvăluirilor din presă, notează Mediafax.

“Având în vedere natura acuzaţiilor, situaţia va fi anchetată de Comisia Independentă a WADA. Aceste acuzaţii necesită o analiză atentă pentru a se stabili dată au existat încălcări ale Codului Antidoping şi dacă s-a întâmplat acest lucru cum trebuie să acţioneze WADA şi/sau alte foruri”, a precizat preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping, Craig Reedie.

ARD şi The Sunday Times au obţinut accesul la documente ce aparţin Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF). Cele 12.000 de teste de sânge au fost făcute unui număr de 5.000 de sportivi.

Conform unor experţi consultaţi de BBC, documentele arată că o treime din medaliile din probele de anduranţă de la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale în perioada 2001-2012 au fost câştigate de atleţi ale căror teste au avut rezultate suspecte.

Este vorba de 146 de medalii, dintre care 55 de aur, şi niciunui sportiv cu astfel de rezultate suspecte nu i s-a retras medalia. La peste 800 de sportivi testele sangvine au avut rezultate cel puţin anormale sau care sugerează că atleţii respectivi s-au dopat.

Zece medalii de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au fost câştigate de sportivi cu rezultate dubioase la testele antidoping. La unele finale, toţi cei trei atleţi de pe podium au avut rezultate suspecte la testele de sânge. Peste 80 la sută din medaliile ce au revenit Rusiei au fost câştigate de atleţi cu rezultate dubioase, iar în cazul Kenyei 18 sportivi cu rezultate suspecte la teste au câştigat medalii.

 

 

Vezi si

Aryna Sabalenka a câștigat trofeul Australian Open. Este primul Grand Slam al jucătoarei din Belarus

Elena Rîbakina (23 ani – Kazahstan) și Aryna Sabalenka (24 ani- Belarus) s-au întâlnit sâmbătă …