Saturday , April 27 2024

Alegeri FIFA. Giani Infantino, noul preşedinte al forului mondial

gianni_infantino

Giani Infantino, 45 de ani, este noul președinte al forului mondial de fotbal. Fostul secretar general al UEFA, Giani Infantino, este elvețian, născut în Brig, dar de origine italiană. Una dintre propunerile din ”campania prezidențială” ale lui Infantino a fost creșterea numărului de echipe de la Campionatul Mondial la 40, de la 32 câte sunt în prezent.

Elvețianul va rămâne pe acest post până în 2019.

Rezultatele turul 2:
Gianni Infantino – 115 de voturi
Șeicul Salman Al Khalifa – 88 de voturi
Prince Ali – 4 de voturi
Jerome Champagne – 0 voturi

Născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveția, Infantino a studiat dreptul la Universitatea Fribourg și vorbește fluent italiana, engleza, franceza, germana și spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, elvețianul a activat în rolul de consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția, iar apoi ca secretar general al Centrului internațional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licențierea cluburilor, fiind în același timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei și autoritățile guvernamentale. Elvețianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 și a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, președintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru 6 ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activitățile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câștigă.

Elvețianul a fost un partizan al creșterii numărului de echipe de la 16 la 24 la turneele finale ale EURO, dar și al Ligii Națiunilor, o echipă rezervată selecționatelor naționale, criticată însă pentru complexitatea competiției. Pe durata celor 7 ani ca secretar general al UEFA, veniturile cluburilor din cupele europene au crescut, dar inegalitatea dintre cluburile de elită și restul rămân încă o problemă.

Infantino devine primul înalt oficial UEFA care va conduce forul mondial de la fondarea organizației continentale în 1954.

Infantino susține, în programul său electoral, creșterea numărului de echipe de la 32 la 40 la Cupa Mondială, precum și susținerea candidaturilor comune, de două sau mai multe țări din aceeași regiune pentru Cupa Mondială. Elvețianul promite că va distribui câte 5 milioane dolari la fiecare patru ani fiecărei federații din cele 209 afiliate la FIFA și 40 milioane dolari fiecărei confederații continentale.

Casa de pariuri William Hill îl vedea pe Infantino al doilea favorit la câștigarea președinției FIFA, cu o cotă de 4-6, în urma șeicului Salman, cotat cu 15-8.

 

Vezi si

AJF Suceava a stabilit programul semifinalelelor din faza județeană a Cupei României

AJF Suceava a stabilit programul meciurilor din semifinalele fazei județene a Cupei României. Astfel, finalista …