Friday , April 26 2024

 Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului Zaharat. Accesul la îngrijirea diabetului – DACĂ NU ACUM, CÂND?

În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internaţional, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății şi a fost propusă în 1991 ca răspuns la creşterea alarmantă a frecvenţei acestei boli, care afectează în prezent peste 260 de milioane de persoane în întreaga lume.

Evenimentul are drept scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet zaharat, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului. Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat  găseşte azi sistemele sanitare şi personalul medical din întreaga lume în faţa celei mai mari provocări din ultimii 100 de ani – lupta cu limitarea răspândirii şi consecinţelor pandemiei de COVID-19. În contextul actual datorat pandemiei de noul coronavirus (COVID-19), viața persoanele cu diabet zaharat s-a schimbat: trebuie să fie de două ori mai atente la gestionarea bolii de bază, cât și să se adapteze acestor vremuri provocatoare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu diabet se află în prima grupă de risc în această criză sanitară.

Tot acum, aritmetica diabetului în România s-a dovedit una dinamică şi îngrijorătoare: unul din zece români suferă de diabet zaharat, unul din trei români se află la risc de diabet (prediabet) şi recent peste 30% din decesele asociate COVID-19 au intervenit la persoane care sufereau de diabet. Pandemia de COVID-19 a pus o presiune uriașă asupra pacienților care trăiesc cu diabet zaharat și a medicilor care îi îngrijesc, limitând posibilitatea de a se vedea față în față.  La nivel mondial, 463 de milioane de adulți (1 din 11) trăiau cu diabet zaharat în 2019. Se preconizează că numărul persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat va crește la 578 milioane până în 2030. 1 din 2 adulți cu diabet rămâne nediagnosticat (232 milioane). Majoritatea au diabet de tip 2. Mai mult de 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii. 1 din 6 născuți vii (20 de milioane) este afectat de glicemie crescută (hiperglicemie) în timpul sarcinii. Două treimi dintre persoanele cu diabet zaharat trăiesc în mediul urban, iar trei sferturi sunt la vârstă de muncă.  1 din 5 persoane cu diabet (136 milioane) are peste 65 de ani. Diabetul a provocat 4,2 milioane de decese în 2019.     Diabetul a fost responsabil pentru cel puțin 760 de miliarde de dolari în cheltuieli de sănătate în 2019 – 10% din totalul global cheltuit pentru asistența medicală.

Pentru anul 2021, activităţile de celebrare pe plan mondial se vor desfăşura sub sloganul „Accesul la îngrijirea diabetului – Dacă nu acum, când?”. Milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu au acces la îngrijirea diabetului. Persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire continuă și sprijin pentru a-și gestiona starea și pentru a evita complicațiile. Nu se mai poate aștepta: medicina, tehnologiile, sprijinul și îngrijirea să fie puse la dispoziția tuturor persoanelor cu diabet care le necesită. Guvernele să crească investițiile în îngrijirea și prevenirea diabetului. Centenarul descoperirii insulinei reprezintă o oportunitate unică de a aduce schimbări semnificative pentru cei peste 460 de milioane de oameni care trăiesc cu diabet zaharat și pentru cei mai multor milioane expuși riscului. Componentele fundamentale ale îngrijirii diabetului includ: Accesul la insulină: la 100 de ani de la descoperirea sa, milioane de oameni cu diabet nu pot avea acces la insulina de care au nevoie. Accesul la medicamente orale: multe persoane cu diabet au nevoie de medicamente orale pentru a-și gestiona starea. Acestea rămân indisponibile sau inaccesibile în multe țări cu venituri mici și medii. Accesul la automonitorizare: monitorizarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului. Multe persoane cu diabet nu au acces la echipamentul și rechizitele de care au nevoie. Accesul la educație și sprijin psihologic: Persoanele care trăiesc cu diabet au nevoie de educație continuă pentru a-și gestiona starea. Mulți nu au acces la educație pentru diabet. Accesul la alimente sănătoase și un loc sigur pentru exerciții fizice: Persoanele care trăiesc cu diabet zaharat sau sunt expuse riscului de a avea diabet au nevoie de acces la alimente sănătoase și la un loc unde să facă mișcare. Ambele sunt componente fundamentale ale îngrijirii și prevenirii diabetului.

Uniți, comunitatea globală a diabetului are cifrele, influența și determinarea de a aduce schimbări semnificative. Trebuie să acceptăm provocarea. O datorăm milioanelor de familii afectate de diabet și o datorăm moștenirii Paulescu.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …