Saturday , April 27 2024

Un șantier descoperit la Pompeii dezvăluie metode de construcție antice folosite de romani

Arheologii de la Pompeii au dezgropat un șantier antic, care oferă mai multe informații asupra tehnicilor de construcție pe care romanii le-au folosit pentru a înălța structuri emblematice precum Colosseumul și Panteonul, a anunțat luni ministerul italian al Culturii, potrivit Reuters.

Şantierul a fost probabil activ până când muntele vulcanic Vezuviu a erupt în anul 79 e.n., distrugând localitatea Pompeii din sudul Italiei, a precizat ministerul într-un comunicat.

Arheologii au descoperit unelte de lucru, stive de țigle, cărămizi din tuf, grămezi de var și piatră folosite la ridicarea zidurilor.
Romanii aveau o tehnică originală pentru fabricarea cimentului, a precizat ministerul, citând descoperirile făcute de arheologi în colaborare cu cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Situl arheologic Pompeii, redescoperit abia în secolul al XVI-lea, a înregistrat recent o creștere a activității arheologice care își propune să pună capăt anilor de decădere și neglijență.
Betonul se pare că era preparat prin procedura ”amestec fierbinte”, când varul nestins era amestecat inițial cu puzzolană uscată sau puzzolană cenușă, iar apa era adăugată abia cu puțin timp înainte ca zidurile să fie ridicate.

Drept urmare, în timpul construcției zidurilor, amestecul de var, pozzalana și pietriș era încă fierbinte în urma unei reacții termice. Acest lucru îl ajuta să se usuce mai rapid, scurtând timpul de construcție al structurii.
În mod normal, varul este stins cu apă cu mult timp înainte să fie folosit la construcție.

Gabriel Zuchtriegel, directorul sitului arheologic Pompeii, a spus că cea mai recentă descoperire ”ne ajută să înțelegem multe aspecte ale mărețului Imperiu Roman, nu în ultimul rând metoda de utilizare a betonului.”
”Fără beton, nu am fi avut nici Colosseum, nici Panteonul și nici Termele lui Caracalla”, a spus el.

Arheologii au descoperit recipiente de depozitare sub formă de amfore folosite pentru a ”stinge” varul folosit la tencuială precum și pentru a depozita alte unelte, de la greutăți de plumb folosite pentru a ridica un perete perfect vertical, la săpăligi din fier folosite la prepararea mortarului și a varului. (Agerpres)

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …