Friday , May 24 2024

Un nou test de sânge făcut acasă depistează Alzheimer cu mult timp înainte de apariția simptomelor

Compania farmaceutică americană Quest Diagnostics a lansat luni primul test sangvin care se adresează direct consumatorilor finali pentru a detecta nivelurile anormale de beta-amiloid, o proteină care joacă un rol cheie în declanşarea maladiei Alzheimer şi care apare cu mai mulţi ani înainte de manifestarea primelor simptome de demenţă, informează Reuters.

Noul test, comercializat la preţul de 399 de dolari şi denumit AD-Detect, foloseşte aceeaşi tehnologie ca testul sangvin lansat de aceeaşi companie americană la începutul anului 2022 pentru a fi folosit de medici. “Unul dintre avantajele de a avea un test de depistare a proteinei beta-amiloid este acela că te ajută să afli, potenţial cu mai mulţi ani înainte de a fi simptomatic, dacă prezinţi riscul de a dezvolta Alzheimer”, a declarat Michael Racke, directorul departamentului de dispozitive medicale neurologice din cadrul companiei Quest Diagnostics, citat de Agerpres.

De ce e important pentru pacienți să afle timpuriu că ar putea dezvolta boala? Pentru că Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a decis la începutul lunii iulie să acorde o autorizaţie deplină medicamentului Leqembi, dezvoltat de Eisai şi partenerul său Biogen, care elimină proteinele beta-amiloid din creier şi care a demonstrat că încetineşte progresia maladiei Alzheimer la pacienţii aflaţi în stadii timpurii ale bolii. Un tratament similar dezvoltat de Eli Lilly, denumit Donanemab, este analizat în prezent de experţii de la FDA.

Înainte de dezvoltarea acestor două medicamente, tratamentele concepute împotriva Alzheimer vizau doar simptomele, nu şi cauza bolii.

Testul pentru consumatori dezvoltat de Quest Diagnostics se adresează adulţilor de peste 18 ani care suferă din cauza unor pierderi uşoare de memorie sau prezintă un istoric familial marcat de Alzheimer şi care vor să îşi cunoască propriul risc de a dezvolta această boală. Utilizatorii trebuie să plătească mai întâi acest test pe site-ul companiei Quest Diagnostics. Apoi, reprezentanţii companiei stabilesc o programare la un doctor, prin videoconferinţă, iar acesta va plasa comanda în numele lor.

Testul dezvoltat de Quest Diagnostics, creat şi verificat într-un singur laborator, nu a trecut prin nicio procedură de verificare din partea FDA. În general, această agenţie americană nu verifică astfel de teste atât timp cât ele sunt prescrise de un furnizor de servicii medicale. (Agerpres)

 

Vezi si

Rezultate promițătoare pentru depistarea timpurie a bolii Alzheimer prin analize de sânge

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo, Japonia, a anunțat joi că a …