Wednesday , May 29 2024

ULUITOR: Osemintele Sfântului Ioan Botezătorul, găsite în Bulgaria

Arheologii bulgari au descoperit în 2010, sub podeaua unei biserici bulgare, oseminte care, potrivit unor studii recente ale cercetătorilor de la Universitatea Oxford, aparţin Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit textelor religioase, falanga analizată de oamenii de ştiinţă de la Oxford este datată din secolul I, perioadă care corespunde epocii în care a trăit Ioan Botezătorul, informează un comunicat al Universităţii, scrie AFP; citată de Hotnews.

În ciuda veridicităţii probate ale acestor date, oamenii de stiinta subliniaza totusi ca aceasta datare nu este suficienta pentru a autentifica relicva ca apartinand lui Ioan Botezatorul.

Descoperirea a fost facuta in 2010 de arheologi care efectuau sapaturi sub o biserica antica aflata pe insula bulgara Sveti Ivan, care inseamna in traducere Sfantul Ioan.

Din pamantul situat in apropiere de altar, ei au extras un mic sarcofag din marmura in care se aflau ramasite umane – o falanga, un dinte si partea din fata a unui craniu – precum si trei oase de animale.

Thomas Higham si Christopher Ramsey au incercat sa dateze aceste oase umane dar numai unul dintre ale, falanga, continea suficient colagen pentru a permita o buna datare cu carbon 14.

“Am fost surprinsi ca datarea a adus o varsta atat de avansata. Am crezut ca osul era mai recent, poate din secolul al III-lea sau al IV-lea. Si totusi, rezultatele sunt intr-adevar coerente pentru o persoana care a trait in primul secol”, precizeaza Thomas Higham.

“Daca este vorba de Ioan Botezatorul sau nu, este o intrebare la care nu putem raspunde si probabil ca nu vom putea niciodata”, a subliniat el.

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, au reconstituit la randul lor o parte a genomului celor trei oase. Secventele ADN obtinute arata ca apartin unui singur individ, probabil de sex masculin, purtator al genelor caracteristice Orientului Apropiat, regiunea de origine a lui Ioan Botezatorul.

Vezi si

Negociatorii OMS nu reușesc să elaboreze un tratat privind pandemia

Doi ani de negocieri s-au încheiat fără un proiect final al unui acord global privind …