Friday , September 22 2023

O dronă care pare să aibă atașată o bombă a căzut pe litoralul bulgăresc, lângă Balcic

O dronă kamikaze a căzut noaptea trecută în Bulgaria, la marginea localității turistice Tyulenovo, din nord-estul țării, în apropiere de Balcic, la aproximativ 35 de kilometri de granița cu România. Poliţia bulgară a blocat luni accesul în zona de andocare a bărcilor din Tyulenovo, după descoperirea unei drone care pare să aibă ataşată muniţie, relatează BTA şi Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit media bulgare, drona, care transporta explozibili, a ajuns în zonă duminică seara târziu. Martori au relatat pentru nova.bg că obiectul are între 3 şi 3,5 metri lungime. O echipă de cinci genişti de la baza navală din Varna a fost mobilizată luni dimineaţa la faţa locului pentru a examina obiectul. Ei au detonat bomba. Dimitar Stavrev, de la revista de aeronautică „Club Krile”, a menţionat că de drona găsită este ataşată o mină şi că este vorba de „o configuraţie tipică pentru conflictul din Ucraina, amândouă ţările folosind dispozitive similare”, a consemnat Novinite. Potrivit acestuia, se poate presupune că este una dintre dronele folosite de forţele armate ucrainene pentru a ataca peninsula Crimeea. „Impactul nu a fost suficient de puternic pentru a detona dispozitivul”, a adăugat acesta.

Jurnaliștii bulgari scriu că drona are trei metri lungime, iar bomba – aproximativ 50 de centimetri.  Radoslav Rusev, bărbatul care a alertat serviciile de urgenţă şi a făcut fotografiile dronei, a explicat la acel moment la Televiziunea Naţională: „Am văzut bomba pe drona care este lipită de ea. Este foarte clar vizibilă în imagini. Am alertat serviciile de urgenţă la ora 21:40 aseară. Până acum nu a existat niciun răspuns la semnalul meu, cu excepţia faptului că drumul spre Golful Tyulenovo este închis. Aşteptăm de zece, unsprezece ore ca să se întâmple ceva”, a declarat Radoslav Rusev.

Primarul comunei Şabla, Marijan Zhechev, întrebat dacă se cunoaşte originea dronei, a comentat că „din ceea ce se poate vedea de la distanţă, este una dintre cele folosite în războiul din Ucraina”. Drona se află chiar lângă portul de agrement al satului. „Din fericire, în acest moment bate vântul şi nicio barcă nu a ieşit încă în larg”, a declarat Georgi Todorov, unul dintre primii localnici care au văzut drona în această dimineaţă. (Agerpres)

foto Facebook/Radoslav Rusev

Vezi si

Ucraina şi-a revizuit legea minorităţilor naţionale

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a aprobat joi o nouă versiune a legii care reglementează drepturile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *