Saturday , April 27 2024

Telescopul spaţial european Euclid a surprins primele imagini cu stele și galaxii

Telescopul spaţial european Euclid a surprins primele sale imagini cu galaxii şi stele sclipitoare după ce a ajuns la 1 milion de mile (aproximativ 1,5 milioane de kilometri) distanţă de Pământ, relatează DPA/PA Media şi AFP, transmite Agerpres.

Euclid a fost lansat cu o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Cape Canaveral din Florida la 1 iulie şi a ajuns la destinaţie – un loc cunoscut sub numele de al doilea punct Lagrange – în cadrul unei misiuni care îşi propune să elucideze cele mai mari mistere ale Universului: energia întunecată şi materia întunecată.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a numit această realizare a telescopului o „piatră de hotar”, ceea ce indică faptul că Euclid îşi va îndeplini obiectivele.

Potrivit ESA, „galaxii spirală şi eliptice, stele apropiate şi îndepărtate, grupuri de stele şi multe altele pot fi văzute în imaginile făcute publice luni, chiar dacă instrumentele implicate au surprins o parte din cer mai mică decât Luna plină.

Imaginile alb-negru au fost surprinse de o cameră în lumină vizibilă (VIS), instrument care va continua să realizeze fotografii „clare” cu miliarde de galaxii pentru a le măsura formele, conform agenţiei spaţiale.

Imaginile roşii au fost surprinse de spectrometrul şi fotometrul în infraroşu apropiat (NISP), instrument care va măsura cantitatea de lumină pe care galaxiile o emit la fiecare lungime de undă.

După pornirea celor două instrumente, oamenii de ştiinţă au avut o mare sperietură: imaginile au fost „contaminate” de o sursă de lumină neaşteptată, conform ESA.

Cercetările privind cauza problemei „au indicat că lumina Soarelui se infiltra în vehiculul spaţial, probabil printr-o mică deschidere”, a explicat agenţia europeană.

Pentru a detecta lumina slabă provenită de la galaxiile îndepărtate, lumina puternică a Soarelui nostru trebuia neapărat blocată. „Întorcându-l pe Euclid, echipele şi-au dat seama că această lumină nu era detectată decât la anumite orientări, aşa că evitând anumite unghiuri, instrumentul VIS va fi capabil să îşi îndeplinească misiunea”, a dat asigurări ESA.

„După mai bine de 11 ani de proiectare şi dezvoltare a lui Euclid, este exaltant şi extrem de emoţionant să vedem aceste prime imagini”, a declarat managerul de proiect, Giuseppe Racca.

„Este cu atât mai incredibil când ne gândim că vedem aici doar câteva galaxii, produse cu reglaj minim. După ce va fi în totalitate calibrat, Euclid va observa în cele din urmă miliarde de galaxii, pentru a crea cea mai mare hartă 3D a cerului”, a adăugat specialistul.

Dezvoltarea VIS a fost condusă de Mark Cropper de la University College London. „Sunt încântat de frumuseţea acestor imagini şi de abundenţa de informaţii conţinute de ele”, a spus el.

ESA a subliniat că instantaneele sunt „imagini preliminarii de test” realizate pentru a verifica funcţionarea instrumentelor şi pentru a revizui modul în care dispozitivul spaţial poate fi optimizat, adăugând că un nou set de imagini, „mai detaliate”, va fi făcut public ulterior.

Misiunea de şase ani a telescopului Euclid îşi propune să cerceteze universul întunecat pentru o mai bună înţelegere a motivului pentru care se extinde rapid.

Imaginile surprinse îi vor ajuta pe astronomi să obţină informaţii despre materia întunecată eluzivă, particule care nu absorb, nu reflectă şi nu emit lumină.

Materia întunecată nu poate fi observată în mod direct, însă oamenii de ştiinţă bănuiesc că există din cauza efectului pe care îl are asupra obiectelor care pot fi observate în mod direct. Ei cred că aceasta „leagă galaxiile între ele creând mediul pentru stele, planete şi viaţă”.

Misiunea va explora, de asemenea, energia întunecată, despre care se crede că desparte galaxiile, determinând accelerarea expansiunii Universului. (Agerpres)

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …