Saturday , April 13 2024

Stresat sau trist? Câteva moduri de a face față emoțiilor dificile

Viața de zi cu zi ne poate pune în situații care trezesc emoții dificile: tristețe la aflarea veștilor proaste, furie în urma unei certuri, anxietate provocată de o situație stresantă. A ști cum să gestionăm aceste emoții este esențial pentru o stare mentală bună.

Din păcate, mulți dintre noi nu am fost învățați cum să facem asta. Ne reprimăm sentimentele, le ignorăm sau le mascăm cu diverse metode, care nu fac decât să amâne rezolvarea problemei.

Iată patru strategii alternative, recomandate de psihoterapeuții Juli Fraga și Hilary Jacobs Hendel, pentru a ne îngriji emoțiile și a ne îmbunătăți bunăstarea, conform The Washington Post:

  1. Observă-ți emoțiile în corp: Emoțiile nu sunt doar stări mentale, ci și senzații fizice. Furia ne face să simțim căldură și tensiune musculară, tristețea ne provoacă o strângere de inimă, iar anxietatea ne face să respirăm greu.

Acordă atenție semnalelor corpului tău. Observă unde se manifestă emoțiile și cum se schimbă respirația, ritmul cardiac sau postura. Această conștientizare te va ajuta să decodifici mesajul transmis de emoții și să acționezi.

  1. Numește-ți emoțiile: A da un nume unei emoții o face mai ușor de înțeles și de gestionat. Un studiu sugerează că simpla denumire a emoțiilor poate reduce simptomele de anxietate și ne poate ajuta să ne bucurăm mai mult de viață.

Există două tipuri de emoții: de bază (tristețe, furie, bucurie etc.) și inhibitorii (vinovăție, rușine, anxietate etc.). Emoțiile de bază ne îndeamnă la acțiuni adaptative, în timp ce cele inhibitoare pot fi o consecință a suprimării emoțiilor de bază.

Identifică emoția pe care o simți și numește-o. De exemplu: “Mă simt furios”, “Mă simt trist”, “Mă simt anxios”.

  1. Salută-ți emoțiile cu curiozitate: Curiozitatea ne ajută să ne distanțăm de emoții și să le privim cu o perspectivă mai largă. Întreabă-te: “Ce se întâmplă acum care mă face să mă simt așa?”.

Această abordare te va ajuta să înțelegi mai bine sursa emoției și să găsești modalități de a o gestiona. De asemenea, te va ajuta să te accepți mai bine și să te eliberezi de autocritica excesivă.

  1. Înlocuiește autocritica cu compasiune: Fii blând cu tine însuți atunci când te simți copleșit de emoții. Imaginează-ți un copil mic care simte exact ceea ce simți tu și oferă-i compasiune și dragoste.

Spune-ți: “știu că te doare și îmi pare rău”. Acceptă emoțiile ca parte a ființei tale și concentrează-te pe găsirea unor soluții pentru a le depăși. (Mediafax)

Vezi si

Țigările electronice, asociate cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă

Țigările electronice pot crește riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul …