Monday , April 22 2024

Rusia evacuează un sat ca parte a pregătirilor pentru prima sa misiune pe Lună după o jumătate de secol

Rusia va evacua pe 11 august un sat din Orientul Îndepărtat ca parte a pregătirilor pentru lansarea primei sale misiuni pe Lună după aproape jumătate de secol, a anunțat luni un oficial local, potrivit Reuters.


Modulul Luna-25, prima misiune selenară a Rusiei după 1976, va fi lansat de pe cosmodromul Vostocinîi, situat la o distanță de circa 5.550 de kilometri est de Moscova, potrivit Agenției spațiale rusești Roscosmos.
Rezidenții din șahtinski, în regiunea Habarovsk, situată la sud-est de situl de lansare, vor fi evacuați la primele ore ale zilei de 11 august, întrucât localitatea se află în zona unde se preconizează că vor ateriza propulsoarelor rachetei după separarea treptelor.
”Gura de vărsare a râurilor Umalta, Ussamakh, Lepikan, Tastakh, Saganar, precum și zona de traversare cu feribotul pe râul Bureya se află în zona unde este preconizată prăbușirea (propulsoarelor)”, a declarat Alexei Maslov, liderul districtului Verhnebureinski, din regiunea Habarovsk, pe platforma de mesagerie Telegram. ”Rezidenții din șahtinski vor fi evacuați”.
Luna-25 va fi lansat la bordul unui lansator Soyuz-2 Fregat și va fi primul modul care va aseleniza la Polul Sud al Lunii, potrivit Roscosmos.
Principalul obiectiv al misiunii este dezvoltarea unor tehnologii pentru aterizare lină, cercetarea structurii interne a Lunii și explorarea resurselor, inclusiv apă.
Modulul este așteptat să opereze pe suprafața lunară timp de un an. (Agerpres)

Vezi si

Femeile singure mănâncă mai mult și mai prost. Cum le îndeamnă creierul spre alegeri nesănătoase

Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o …