Friday , April 26 2024

Omul ar putea supravieţui pe Marte, arată măsurătorile roverului Curiosity de la NASA

Nivelul radiaţiilor pe suprafaţa planetei Marte, despre care oamenii de ştiinţă credeau că ar fi principalul obstacol pentru amartizarea omului, este de fapt comparabil cu radiaţiile de pe orbitele joase ale Pământului relevă măsurătorile făcute de sonda spaţială Curiosity.

‘Fără dubii, astronauţii ar putea să trăiască în aceste condiţii’, consideră Don Hassler, de la Southwest Research Institute din Boulder (Colorado), comentând rezultatele primelor măsurători din istoria explorărilor spaţiale ale radiaţiilor de pe suprafaţa Planetei Roşii, scrie Agerpres.

Hassler este şeful echipei care se ocupă cu studierea datelor provenite de la detectorul fondului de radiaţii de pe sonda Curiosity, cel mai ambiţios proiect al NASA privind explorarea planetei Marte.

Locuitorii de pe Terra sunt protejaţi de radiaţiile solare de un câmp magnetic puternic, de care nu dispune planeta Marte. Acest fapt a determinat oamenii de ştiinţă să aibă dubii în privinţa şanselor de supravieţuire a astronauţilor în cazul asolizării pe Marte. Studiile recente arată însă că atmosfera lui Marte, în ciuda densităţii sale de doar 1% din cea a Pământului, reprezintă o barieră formidabilă în calea particulelor din spaţiu.

Expertul de la institutul din Colorado a ţinut să sublinieze că aceste rezultate sunt preliminare, ţinând cont de faptul că sonda Curiosity se ocupă de abia de trei luni din misiunea sa preconizată pentru doi ani de suprafaţa planetei Marte. Cifrele exacte pentru nivelul de radiaţii pe Marte vor fi stabilite ulterior, a adăugat el.

Sonda Curiosity, care a costat NASA circa 2,5 miliarde de dolari, a amartizat în august 2012. Detectorul de radiaţii este doar unul din cele zece instrumente ştiinţifice cu care este dotată aceasta. Misiunea sa principală este însă găsirea de dovezi ale existenţei vieţii în trecut pe Marte.

Vezi si

Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din …