Friday , August 19 2022

Mercur se poate vedea uşor cu ochiul liber, săptămâna aceasta

foto; astro-urseanu.ro

Din cele opt planete ale sistemului nostru solar, cinci pot fi văzute cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn. Mercur este cel mai greu de găsit pe cer, întrucât este foarte mică şi nu luminează puternic.

Din când în când, două sau mai multe dintre aceste planete par a se apropia, fiind mai uşor de observat.

În serile de 15 şi 16 martie, Mercur va putea fi mai uşor de găsit datorită alăturării sale de Jupiter, la 30-40 de minute după ora apusului.

Dacă folosiţi binoclul, uitaţi-vă la dreapta lui Jupiter, mai ales în primele 15 minute după apus. Şansa de a vedea planeta Mercur durează maxim o oră.

După 16 martie veţi vedea cum Jupiter “coboară” iar Mercur “urcă” pe cer, prima apunând mai devreme, cealaltă mai târziu, potrivit Observatorului Astronomic. Depărtarea unghiulară maximă de Soare a planetei Mercur, numită în astronomie “elongaţie maximă estică”, se va produce pe 22 martie, când aceasta se va afla la 22 grade° de Soare. Se va afla atunci la 12 grade° deasupra orizontului vestic, la 30 de minute după apusul Soarelui, foarte strălucitoare (magnitudinea -0,3).

În ultima săptămână vom avea seara pe cerul vestic numai pe Mercur care scade dramatic în strălucire şi începe să se apropie de Soare.

Vezi si

Un studiu despre cauzele depresiei provoacă polemică

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de …