Saturday , February 4 2023

Medicii avertizează: Virusul hepatitic A, care a stat cuminte ani în şir, acum vine în forme fulminante

hepatita

Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată şi care “a stat cuminte” ani în şir, vine acum pe piaţa medicală cu afectări severe, avertizează medicii. Combinat cu virusurile hepatitice B şi C, virusul hepatic A poate să genereze “forme fulminante de boală”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, citat de Mediafax.

“Virusul A, care a stat stat cuminte ani în şir, acum este reemergent şi vine pe piaţa medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unităţi, faţă de normal -40-50 unităţi internaţionale – şi asociată cu o componentă colestatică (…). Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B şi C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A îşi modifică modul de a interacţiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt şi cele care necesită protezare hepatică, respectiv aşa-zisul ficat artificial”, a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei.

Atât virusul hepatitic A, cât şi E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orală, adică prin mâini murdare şi apă contaminată. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C şi D, se transmit prin sânge şi prin act sexual neprotejat.

“Când vorbim de hepatita A, vorbim de igienă şi de comportament în societate. Un lucru foarte important, această boală poate fi prevenită prin vaccinare”, a adăugat Streinu-Cercel.

Se estimează că în România există 10 % dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

Vezi si

Dr. Cobuz: Relația sănătate – boală

Starea de bine, așa cum o definește Organizația Mondială a Sănătății nu este condiționată doar …