Tuesday , December 5 2023

Laureatul Nobel pentru Medicină 2008: Aproape 30% dintre cazurile de cancer, cauzate de infecţii

Prof. Harald zur Hausen, laureatul Premiului Nobel pentru Medicina 2008

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicină în 2008, prof. dr. Harald zur Hausen, a declarat marţi într-un interviu acordat MEDIAFAX că aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer înregistrate în prezent sunt legate de anumite infecţii, iar viitorul în maladia oncologică este vaccinarea.

Prof. dr. Harald zur Hausen a fost prezent, la Bucureşti, la Conferinţa Nobel în România, care a marcat cinci ani de existenţă ai revistei Hipocrate.

Cariera profesorului zur Hausen s-a centrat pe demonstrarea relaţiei de cauzalitate dintre diferite tipuri virale şi apariţia unor forme de cancer, acesta primind în 2008 Premiul Nobel pentru demonstrarea implicării papilomavirusului uman (HPV) în apariţia cancerului de col uterin.

Descoperirile profesorului Hausen includ detectarea de noi tipuri ale papilomavirusului uman (HPV), izolarea genoamelor tipurilor HPV 16 şi 18 şi descrierea expresiei genelor specifice ale acestuia, integrate în genomul celulei tumorale gazdă. Aceste descoperiri au permis înţelegerea carcinogenezei cervicale, caracterizarea istoriei naturale a infecţiei cu papilomavirus şi au permis realizarea vaccinurior preventive. Profesorul Harald zur Hausen a prezentat, în premieră, pentru România şi următoarele ţinte ale activităţii sale, posibili alţi agenţi infecţioşi implicaţi în patologia tumorală, în particular virusul TT (TTV).

Prezentăm integral interviul acordat de Harald zur Hausen agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Putem vorbi despre o epidemie de cancer, ţinând cont de numărul tot mai mare al îmbolnăvirilor?

Harald zur Hausen: Nu cred că putem vorbi despre o epidemie de cancer. Populaţia globală creşte, speranţa de viaţă este în creştere, iar cele mai multe cazuri de cancer apar la vârste înaintate. Fiecare decadă adaugă altă boală. Există multe tipuri de cancer. Sunt unele tipuri de cancer la care incidenţa este în scădere, cum ar fi cel gastric.

Rep.: Există o legătură între bolile infecţioase şi cancerul?

H.H.: Da, putem spune într-adevăr că, în prezent, aproximativ 30 la sută din totalul cazurilor de cancer înregistrate sunt legate de anumite infecţii, şi nu doar microbi, paraziţi, bacterii. Cercetarea se îndreaptă spre a demonstra etiologia infecţiiilor altor tipuri de cancer, cum ar fi cel limfatic şi gastrointestinal.

Rep.: Este ceea ce se întâmplă acum cu mecanismul cancerului de col uterin?

H.H.: Probabil că nu este exact acelaşi mecanism pentru că vorbim de alţi agenţi etiologici. Aceşti agenţi infecţioşi acţionează în moduri diferite, dar putem vorbi de un mecanism direct de carcinogeneză prin includerea unor fragmente din materialul genetic în ADN-ul celulei gazdă, ducând la trasformarea malignă a acestuia. Acesta este un mecanism direct. Există şi un mecanism indirect care induce mutaţii celulare şi care pot duce la formarea tumorilor.

Rep.: Care ar fi alţi factori care determină creşterea cazurilor de cancer, în afara infecţiilor?

H.H.: Există situaţii în care în anumite regiuni apar mai frecvent cazuri de cancer. Există anumiţi factori favorizanţi pentru cancer, cum ar fi fumatul sau consumul de substanţe toxice, de exemplu alfa toxina în alune. Nu putem exclude însă faptul că celulele afectate de fumat sau anumite substanţe toxice asociate cu infecţiile afectează împreună celula şi provoacă apariţia cancerului. De aceea sunt necesare cercetări intense, iar tinerii să fie încurajaţi să preia şi să ducă mai departe descoperirile privind această maladie.

Rep.: Vorbind de vaccinarea HPV (Human Papilloma Virus), aceasta ar putea fi extinsă şi la băieţi?

H.H.: Vreau să subliniez că dezvoltarea vaccinurilor este foarte importantă şi că, deşi au existat raportări negative în presă, pot spune că vaccinurile sunt sigure. Efectele adverse sunt minime. Desigur, niciun vaccin nu poate fi lipsit de efecte adverse, dar în cazul HPV vorbim de apariţia extrem de rară a unor efecte adverse 1 la 100.000, mai puţin decât la oricare alt vaccin folosit pe scară largă. De asemenea, putem vorbi de o eficacitate de aproape sută la sută. Impactul adevărat va putea fi măsurat. Incidenţa cancerului de col uterin va scădea, dar acest lucru va fi vizibil peste 15 – 20 de ani, întrucât evoluţia lui este măsurată în ani. Prin vaccinare, cancerul va fi redus cu 12 – 15 la sută la femei şi aproape 30 la sută la bărbaţi, aşa cum s-a întâmplat cu hepatita B.

În ceea ce priveşte vaccinarea băieţilor, susţin şi recomand din toată inima vaccinarea lor. Există o serie de cancere care apar şi la bărbaţi, cauza fiind infecţia cu papiloma virusul uman (HPV). Astfel, aproape 30 la sută din cancerele cavităţii orale şi 70 la sută din cancerele regiunii anale la bărbaţi sunt cauzate de HPV. Apoi, bărbaţii infectaţi transmit virusul către femei.

Dar cel mai important, avem posibilitatea să eliminăm complet acest tip de cancer şi să atingem acest deziderat. Aşa cum prin vaccinarea împotriva hepatitei B am scăzut incidenţa maladiei. Vacciunl HPV poate preveni şi verugile genitale. Sigur că autorităţile sunt mai puţin dispuse să plătească şi vaccinul băieţilor pentru că numărul cazurilor de cancer la ei este mult mai redus, iar povara financiară mai mică.

Rep.: România are poate o situaţie specială. Oferă gratuit vaccin, iar femeile îl refuză. Aveţi un mesaj pentru autorităţi?

H.H.: În primul rând, autorităţile ar trebui să încerce absolut orice pentru a aplica vaccinarea. Să îi înveţe pe medici, pe profesori, pe părinţi, pentru ca toată lumea să aibă o reacţie pozitivă. Eu nu am niciun beneficiu financiar din vânzarea vaccinului, de aceea susţin şi recomand călduros vaccinarea atât la fete, cât şi la băieţi.

Rep.: Ce alte surprize mai pregătiţi lumii medicale?

H.H.: Nu pregătesc surprize cu adevărat. Sper că viitorul va demonstra că sunt multe tipuri de cancer cauzate de agenţi infecţioşi şi că multe pot fi prevenite dacă nu măcar tratate corespunzător.

Rep.: V-aţi aşteptat să primiţi premiul Nobel? Ce aţi simţit atunci?

H.H.: Nu m-am aşteptat, deşi au existat multe zvonuri. Am ştiut că am fost propus pentru nominalizarea din 2007. Erau foarte intense zvonuri, dar nu am fost propus, aşa că în 2008 nu mă mai aşteptam la asta.

Când am aflat, am fost încântat, bineînţeles. Dar nu aş putea spune că am trăit satsifacţie, ci doar mulţumirea popularizării unei descoperiri. Vreau să spun că în ceea ce priveşte cancerele, vaccinul reprezintă viitorul.

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …

One comment

  1. Mosul asta Hausen minte de rupe. Ca sa o luam cu sfarsitul articolului, toti premiatii Nobel stiu de dinainte ca vor fi premiat!. Nu-i nicio surpriza in ziua decernarilor. Ba mai mult, Academia Suedeza ii cauta pe acasa inainte de a face lista finala. Si Nichita Stanescu a fost cautat, dar securistii nu i-au lasat sa se vada, deci saracul poet a pierdut premiul cel mare! A doua chestiune in care domnul profesor minte este legata de cauza cancerului! Este dat si de infectii, indubitabil, dar acu 100, 200 de ani oamenii de ce mureau atat de rar de cancer, in ciuda infectiilor teribile ce erau in epoca ? Un alt aspect pe care vreau sa-l mentionez este faptul ca industria farmeceutica are un interes direct in a vaccina cat mai multa populatie si cat mai des posibil si pentru orice fleac! Banii, banii si iar banii! Banii sunt Dumnezeul acestor oameni!