Wednesday , April 17 2024

Cum ne pacalesc companiile farmaceutice rescriind articole stiintifice

Un studiu dezv\luie cum companiile farmaceutice rescriu articolele [tiin]ifice pentru a exagera virtu]ile unui medicament [i a-i ascunde prejudiciile colaterale. Adesea, pe baza acestor ““falsuri” î[i elaboreaza medicii re]etele, informeaza revista italiana L’Espresso în edi]ia de miercuri, care publica un articol pe aceasta tema semnat de Silvio Garattini, directorul Institutului de Cercet\ri Farmacologice Mario Negri din Milano.

Articolele [tiin]ifice care prezinta studii clinice controlate privind noi medicamente reprezinta baza pentru redactarea unor articole mai populare, ce influen]eaza re]etele prescrise de medici care rar citesc articolele originale.

Industriile farmaceutice profita de aceasta oportunitate pentru a face articolele cât mai favorabile noului medicament, ele fiind revizuite sau chiar rescrise în întregime de exper]i care r\mân anonimi. Este vorba de a[a-numi]ii “autori fantom\” (“ghost writers”).

Adesea nu este vorba de a modifica rezultatele, ci de a le prezenta în mod atr\g\tor, subliniind rezultatele minore [i minimalizând eventuala prezen]a de efecte toxice. O aten]ie deosebita este acordata rezumatului muncii, deoarece în general acesta nu face obiectul unui interes deosebit din partea evaluatorilor, în timp ce reprezinta partea din articol cel mai frecvent citita [i determina impresia finala din partea cititorului.

Acest mod de a ac]iona este evident neetic [i nu prive[te numai industriile interesate, ci [i cercet\torii clinici care accepta sa semneze lucr\ri [tiin]ifice scrise de al]ii. Un studiu publicat în “Plos Medicine” analizeaza documentele puse la dispozi]ie de Justi]ia Federala din SUA care privesc în special articole scrise pentru a comenta efectele favorabile ale terapiei hormonale la menopauza de c\tre o firma specializata în scrierea de articole [tiin]ifice cu plat\. “Ghost writers” au încercat sa minimalizeze riscul de tumora la sân datorat folosirii terapiei hormonale, amplificând beneficiile cardiovasculare [i prevenirea demen]ei senile, a maladiei Parkinson [i chiar a ridurilor, evident f\ra nicio baza [tiin]ific\.

Toate acestea nu pot decât sa d\uneze oportunit\]ii terapiilor, servind, în schimb, la umflarea re]etelor [i profiturilor. Este important ca medicii sa fie critici în citirea documenta]iei pe care o primesc, controlând datele pe cât posibil în lucr\ri originale.

De asemenea, este nevoie ca serviciul na]ional de s\n\tate sa difuzeze informa]ii obiective pentru a reduce dispropor]ia existenta între mesajele industriei farmaceutice [i informa]ia independent\.

Vezi si

NASA are ambiții mari pentru Marte, dar se confruntă cu probleme bugetare pe Pământ

Chiar și în spațiu trebuie să se facă economie: NASA caută modalități pentru a aduce …

2 comments

 1. Un articol foarte bun şi obiectiv care arată cum suntem minţiţi de industria farmaceutică. Pilulele anticoncepţionale şi în general metodele artificiale de contracepţie sunt un dezastru atât fizic cât şi psihic, iar efectele lor cele mai grave sunt ascunse publicului, datorită intereselor financiare ale producătorilor. În SUA, pilula este desemnată drept „the biggest moneymaker of pharmaceutics”. (produsul care aduce cei mai mulţi bani industriei farmaceutice).
  Tot pe această temă găsiţi informaţii pe larg pe blogul următor:

  http://www.augustincezar.blogspot.com/
  Acest blog conţine: Argumente ştiinţifice şi religioase că omul este om din momentul concepţiei. Legea prin care se acordă indemnizaţie atât pentru mamele salariate (sau pentru taţii salariaţi), cât şi pentru mamele eleve şi studente la facultate şi master. Adrese, numere de telefon şi site-uri ale unor asociaţii care oferă ajutor material, consiliere şi soluţii alternative femeilor, pentru a NU face avort. Mărturii publice ale unor femei care au făcut avort. Mărturii ale unor femei care nu au făcut avort. Mărturii ale unor medici care au renunţat să facă avorturi. Filme documentare. Consecinţe fizice şi emoţionale ale avortului. Legături cu multe site-uri asemănătoare.
  Argumente că multe dintre metodele numite „de contracepţie” sunt de fapt avortive (cauzează avort în primele 14 zile după concepţie). Argumente că sterilizarea şi toate metodele artificiale de contracepţie au consecinţe nocive asupra sănătăţii, multe dintre aceste consecinţe nocive fiind grave. Dezvăluiri despre dezinformarea existentă în privinţa avortivităţii şi a nocivităţii grave a mijloacelor artificiale de contracepţie din cauza intereselor financiare ale producătorilor acestora.
  În privinţa contracepţiei, unii medici spun adevărul, dar alţii oferă pacientelor explicaţii sumare, fără a preciza că aceasta se realizează uneori prin distrugerea şi eliminarea embrionului (copilului), adică prin avort în primele 14 zile după concepţie. Doctorul Mina Minovici critica propaganda contraceptivă, numind-o „propagandă criminală”, „plagă socială şi naţională”.

  Despre pilulele anticoncepţionale de exemplu, Dr. Rudolf Ehmann, scrie în cartea Mijloacele anticoncepţionale (linkurile prin accesarea cărora puteţi citi întreaga carte le găsiţi mai jos):
  “Prin hormonii artificiali, pilula Anti-Baby are efect asupra mai multor organe din corpul feminin, fie împiedicând sarcina, fie provocând avort timpuriu:
  – asupra ovarelor, împiedicând eliberarea ovulelor (inhibitor al ovulaţiei);
  – asupra consistenţei mucozităţii cervixului în colul uterin, îngroşând mucusul şi astfel îngreunând sau chiar împiedicând înaintarea spermatozoizilor spre uter şi trompele uterine;
  – asupra ţesutului mucoasei uterului, astfel încât implantarea vitală a ovulului fecundat în acest ţesut nu mai poate avea loc şi ovulul fecundat moare (inhibarea implantării, deci efect de avort timpuriu);
  – asupra trompelor uterine, în sensul că ovulul fecundat este transportat atât de lent, încât nu mai ajunge la timp la implantarea salvatoare şi piere (factorul tubar, tot efect de avort timpuriu).
  Aşadar, în cele ce urmează, formula “inhibitori de ovulaţie” va fi folosită nu doar în sensul de împiedicare a ovulaţiei, ci şi în acela de avort timpuriu.”

  După ce explică pe larg modalităţile de acţiune ale pilulelor contraceptive, efectele lor avortive şi consecinţele foarte grave asupra sănătăţii, Dr. Rudolf Ehmann conclude:
  “1. Niciodată până acum nu s-a mai administrat un produs farmaceutic atât de puternic, cu atât de multe efecte necunoscute unor oameni sănătoşi, fără ca să existe necesitate din punct de vedere patologic.
  2. Niciodată până acum nu s-a mai permis prezenţa în comerţ a unui produs farmaceutic cu atât de multe şi grave efecte secundare cunoscute ca „inhibitorii de ovulaţie.”
  3. Niciodată până acum un produs farmaceutic nu a mai adus atâţia bani industriei chimice. În SUA, pilula este desemnată drept „the biggest moneymaker of pharmaceutics”. (produsul care aduce cei mai mulţi bani industriei farmaceutice)
  Joyeux a descris foarte sugestiv situaţia: „Dar dacă apar una sau două publicaţii ştiinţifice care arată pericolele acestea legate de pilulă, atunci în mod sigur luna următoare se dau publicităţii luări de poziţie care susţin exact contrariul, pentru a neutraliza urmările prea periculoase pentru industria farmaceutică.”
  Aceste citate se găsesc în cartea Mijloacele anticoncepţionale, care poate fi citită şi pe internet accesând următoarele două linkuri de mai jos. Un bilanţ critic din punctul de vedere al unui ginecolog. Cartea este scrisă de Dr. med. Rudolf Ehmann (medic primar ginecologie/obstetrică la spitalul cantonal Stans, Elveţia, CH – 6370) în colaborare cu Otto Döpper: În această carte puteţi citi informaţii despre mijloacele anticoncepţionale şi efectele lor secundare fatale despre care nu se vorbeşte din interese comerciale.
  http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?anticonceptionale

  Aceeaşi carte poate fi citită şi pe site-ul următor:
  http://anticonceptionale.net/

  O altă carte foarte intereseantă, tot pe această temă, scrisă de Dr. med. Christa Todea-Gross în colaborare cu Preot prof. dr. Ilie Moldovan cu titlul Îndrumarul medical şi creştin despre viaţă al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România, poate fi citit direct pe internet, accesând linkul următor:
  http://provitabucuresti.ro/Aparitii-editoriale/indrumarul-federatiei-provita.html

  Pe lângă toate aceste motive, mai este încă un motiv pentru a nu recurge la sterilizare sau la metodele artificiale de contracepţie: atât sterilizarea cât şi toate metodele artificiale de contracepţie (nu numai cele avortive, ci şi cele care împiedică efectiv concepţia) sunt întotdeauna păcate, chiar şi atunci când soţii ar avea motive care ar putea părea serioase.

  Când soţii au un motiv serios pentru a evita sau a amâna concepţia unor noi copii, există alternative sănătoase şi morale: metodele naturale de planificare familială bazate pe modalităţi de identificare a perioadelor fertilă şi nefertilă din ciclu şi pe abstinenţa în perioada fertilă a ciclului (metoda calendarului; metoda temperaturii bazale; metoda ritmului mucusului cervical şi metoda simpto – termică). Metodele naturale nu sunt dăunătoare sănătăţii, nu costă nimic şi nici nu sunt păcate dacă se recurge la ele după căsătorie şi din motive serioase. Dacă soţii recurg la metodele naturale fară un motiv serios, atunci devin şi ele păcate. Dar metodele artificiale de contracepţie (atât cele care au acţiune avortivă, cât şi cele care împiedică efectiv concepţia), pe lângă faptul că au efecte nocive grave asupra sănătăţii, sunt păcate în orice condiţii (chiar dacă soţii ar avea motive care ar putea părea serioase).
  Vă rog intraţi pe blogul pe care l-am recomandat mai sus şi trimiteţi-l mai departe ca să folosească şi altora.

  • Va intitulati crestini, dar nu sunteti! Stii ce inseamna relegios religios si crestin? Cand e omul cazut sa-l ajuti atunci si cand e flamand sa-i da-i sa manance! Nu sa-i tii prelegeri despre cate de frumos e bobul de grau si de ce-i bine asta si nu cealalta! Va legati de un truism “dreptul la viata” al copilului nenascut in atragerea de fonduri. Si ce se intampla cu copiii nascuti si mamele lor ? Stau in ingrijirea unor centre pana la o anumita varsta si apoi ? Eu personal am cunoscut o asociatie care se ocupa cu integrarea rromilor. Au atras zeci de mii de euro, bani pe care i-au bagat in salarii, masini de teren (cica aveau nevoie de acces pana in satele de rromi), laptopuri si aparate foto de mii de euro! Au creat o pagina de Net pt ca asa-i trendul, au facut cateva sedinte cu tiganii si le-au explicat de ce-i bine sa mearga la scoala si de ce nu-i bine sa fure, au pus niste poze pe net si cam asta a fost tot ce s-a putut face pt acei amarati. Dupa aceea s-au urcat in jeep-uri si-au bagat picioarele in ea de tiganime!