Tuesday , December 5 2023

Cercetatorii britanici vor sa schimbe sexul tantarilor. Ce consecinte va avea pentru sanatatea a sute de milioane de oameni

tantari

Oamenii de stiinta britanici ne-au obisnuit cu studii si descoperiri bizare iar schimbarea sexului tantarilor pare a fi unul din acestea. Realitatea e insa ca ar putea sa ne schimbe vietile.

Motivul pentru care cercetatorii de la Imperial College din Londra vor sa schimbe sexul enervantelor insecte e acela ca doar femelele de tantar pisca. Masculii nu se hranesc cu sange, ci cu nectar si zahar. In plus, daca toti tantarii vor fi masculi, specia ar putea disparea curand, ceea ce ar scapa omenirea nu doar de piscaturi, ci si de o serie de boli mortale, ca malaria sau febra dengue.

Cercetatorii britanici au reusit, dupa ani de zile de experimente sa obtina in laborator tantari modificati genetic astfel incat 95% din progeniturile lor sa fie de sex masculin. “In acest fel”, spune unul dintre biologi, “tantarii vor face treaba in locul nostru”. Ei spera acum sa foloseasca insectele modificate genetic ca sa extermine populatiile de tantari din lume, deoarece tantarii nu sunt o specie cheie in vreun ecosistem, astfel ca disparitia lor nu va afecta echilibrul ecologic.

“Ar putea fi o metoda ieftina si eficienta de a elimina malaria din regiuni intregi ale globului”, promite seful echipei de cercetatori. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, malaria afecteaza 200 de milioane de oameni anual. Febra dengue, o alta boala transmisa de tantari, este incurabila si afecteaza anual 50-100 de milioane de oameni de pe tot globul. De curand s-au semnalat cazuri de febra dengue chiar si in sudul Statelor Unite.

Statistici realizate la cererea lui Bill Gates arata ca peste 700.000 de oameni mor in fiecare an din cauza tantarilor, comparativ cu 10, cati omoara temutii rechini.

Vezi si

Femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV cu reducere de 50%

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, femeile cu vârsta între 19 şi …