Friday , April 26 2024

Celulele stem recoltate de la adulti, o șansă în fața bolilor grave

Celulele stem au remarcabila capacitate de a se dezvolta in mai multe tipuri de celule ale organismului și de multe ori se face referire la ele ca “celule sușă”,sau „celulele modulare” ale sângelui, sistemului imunitar și ţesuturilor de organe.

Acestea funcţionează ca un fel de sistem de reparare al corpului deoarece  se pot divide pentru a completa alte celule având capacitatea de a crea țesut și putând înlocui virtual orice celulă a corpului.

Și adulții posedă celule stem

Principala sursă de celule stem a adultului este țesutul adipos, de altfel considerat dăunător sănătății. Prin liposucție se poate obține un număr mare de asemenea celule, care pot fi folosite imediat sau pot fi supuse criogeniei pentru o viitoare utilizare.

Sunt destinate doar pentru transplant la individul de la care au fost recoltate astfel micșorându-se riscul respingerii lor de către organism.

Se folosesc în tratamente dermatologice și pentru rebilitarea organelor cu diferite funcții. Celulele stem din țesutul adipos se mai folosesc și în terapia arsurilor cutanate, a ulcerațiilor și escarelor diabetice. Restaurarea calității pielii este rapidă și aproape perfectă, determinând reducerea absorbției substanțelor toxice de către țesuturile deteriorate.

De câțiva ani, celulele stem rezultate din măduva spinării se folosesc pentru înlocuirea țesutului miocardic necrozat ca urmare a unui preinfarct, în caz de ischemie cardiacă (apare atunci când fluxul de sânge către miocard este scăzut, ca urmare a unui obstacol parţial sau complet localizat la nivelul arterelor coronare) și în general pentru prevenirea insuficienței cardiace. Administrarea de celule stem ajută la vindecarea endoteliată directă și la protecția împotriva leziunilor coronariene, reduce pericolul de infarct și menține integritatea mușchiului inimii.

În 2003, o echipă de cercetători a Institutului Național American de Sănătate a reușit să recolteze celula stem  din pulpa dentară a dinților de lapte ai copiilor și a molarilor de minte ai adulților. Astfel, specialiștii au reușit în condiții de laborator să le transforme în celule nervoase osoase, grase și musculare dovedindu-se un instrument extrem de valoros pentru medicina regenerativă.

Vezi si

1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de dureri cronice

Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu …