Saturday , October 8 2022

Boala Parkinson, depistata printr-un test de vedere

Boala Parkinton ar putea fi depistata cu ajutorul unui test de vedere. O echipa de cercetatori britanici de la Institutul oftalmologic din Londra a pus la punct o examinare care permite identificarea in ochi a semnelor ce preced aceasta afectiune.

microscop

Aceasta patologie se caracterizeaza prin distrugerea unor neuroni, insa, inainte de declansarea simptomelor, boala ar putea fi depistata…in ochi, considera oamenii de stiinta britanici, care au descoperit ca pe retina persoanelor care sufera de Parkinson se pot observa anumite schimbari. Modificarile sunt vizibile chiar inainte de aparitia primelor simptome.

Cercetatorii subliniaza ca aceasta tehnica ar permite si supravegherea reactiei pacientilor la tratament. Metoda este considerata “revolutionara” de Francesca Cordeiro, profesor care a condus cercetarea. “Testele ne arata ca putem interveni mult mai devreme si mai eficient pentru tratarea persoanelor afectate de aceasta boala devastatoare”, sustine ea.

Oamenii de stiinta arata ca aceasta tehnica este utilizata deja la om in cazul glaucomului. In curand urmeaza sa inceapa teste pentru boala Alzheimer.

“Se lumineaza fundul de ochi si apoi se observa numarul de celule din retina, celulele gangilonare, se detecteaza semne de inflamare etc.”, scrie Science Alert. Dupa observarea schimbarilor, echipa profesorului Cordeiro a testat un antidiabetic, Rosiglitazone, in protejarea celulelor nervoase. Potrivit cercetatorilor, tratamentul a permis reducerea deteriorarilor cauzate de aceste celule.

Tehnica de depistare timpurie si “low-cost” ar putea fi o solutie interesanta pentru toti bolnavii de Parkinson, in contextul in care, odata cu imbatranirea populatiei, se asteapta ca numarul de cazuri sa creasca.

Daca varsta ramane principalul factor de risc, nu se cunosc cauzele exacte ale bolii Parkinson. Boala cronica are o evolutie lenta si progresiva. Pacientii raman asimptomatici pana cand se distrug intre 50 si 70% din neuronii cu dopamina si creierul nu mai poate compensa. Boala are un varf spre 70 de ani.

ziare.com

Vezi si

Riscurile obezității

Obezitatea este o patologie care, odată instalată, este elementul declanșator al multiplelor tulburări care apar …