Thursday , July 25 2024

Bărbaţii înalţi prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer testicular

Bărbaţii înalţi se confruntă cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer testicular, comparativ cu bărbaţii scunzi şi cei cu înălţime medie, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer, informează dailymail.co.uk.

Autorii unui studiu recent, realizat pe baza a 13 cercetări anterioare, au ajuns la concluzia că, la fiecare cinci centimetri suplimentari, riscul de a suferi de cancer testicular creşte cu 13%.

Deşi nu se cunosc deocamdată motivele din spatele acestei asocieri, oamenii de ştiinţă bănuiesc că “vinovatul” principal este un hormon implicat în procesul de creştere, care provoacă, totodată, declanşarea maladiei.

Numai în Marea Britanie, cancerul testicular afectează anual circa 2.000 de bărbaţi şi, spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, este mult mai des întâlnit la pacienţi tineri.

Jumătate dintre cazuri sunt diagnosticate la bărbaţi sub 35 de ani, segmentul de vârstă cel mai afectat fiind cel al bărbaţilor cu vârstele cuprinse între 25 de ani şi 34 de ani.

Cancerul testicular este, totodată, unul dintre tipurile de cancer ce poate fi tratat cel mai uşor, printre supravieţuitorii acestei maladii numărându-se celebrul ciclist american Lance Armstrong, de şapte ori câştigător al Turului Franţei, dar şi jocheul britanic Bob Champion.

Medicul Michael Blaise Cook de la National Cancer Institute, din statul american Maryland, coordonatorul acestui studiu, a declarat că, în prezent, nu sunt cunoscute motivele pentru care cele două elemente, cancerul testicular şi înălţimea, sunt asociate.

În opinia acestuia, genele, regimul alimentar, hormonii şi alţi factori care influenţează procesul de creştere ar putea juca un rol determinant în apariţia cancerului testicular.

În ultimii ani, înălţimea pacienţilor a fost asociată şi cu riscul de declanşare a cancerului de prostată.

Vezi si

Mirosul stresului la oameni afectează starea emoțională a câinilor 

 Mirosul stresului la oameni afectează starea emoțională a câinilor și îi poate împinge să facă …